Autor Wątek: Optyka.  (Przeczytany 51282 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iRQ11

• Kolekcja 061
  • Full Member
  • *
Odp: Optyka.
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 04, 2017, 09:35:56 pm »
Kolego @LARPAK czy możesz powiedzieć coś na temat kolimatora PWS KZ-03?

CoÅ› podobnego masz chyba na RAKu?

Może ktoś z Was miał z tym styczność?

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 04, 2017, 10:00:24 pm »
KZ-03, robiony w Chinach dla polskiego sprzedawcy.
Plamka 2 MOA.
U siebie mam DeltaOptical Entry DOT - robionych ChRL o zbliżonych/jednakowych parametrach.

Kolega miał KZ-03 zamontowanego na CZ 858 oraz MP 15 - spokojnie działał.
Inny kolega kupił teraz taki, ale jeszcze nie bardzo na co założyć, ale pewnie nie będzie miał problemów z nim.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Września 10, 2017, 01:40:13 pm »
Dobra skoro mamy tutaj kilku, którzy uczyli się w szkołach języka radzieckiego to mi pewnie pomogą.
Potrzebuję wiedzieć co oznaczają te napisy - muszę namierzyć ile jeden klik to centymetrów na 100 metrów.

Z tv i książek wiem, że ruskie H to nasze N (lektura na temat bagnetu do AK 6H4), a B to na nasze W (ichnia telewizja ma tą literkę).

Tak czy inaczej potrzebuję nazwy lunety - tak to jest jak się nie pamięta co się kupiło :(

W końcu przystrzelałem mechaniczne przyrządy oraz lunetę na IŻ'u 18 w .222 REM i chcę uzupełnić kartkę w notatniku co jest w torbie strzelnicowej odnośnie ustawień karabinka jak i celownika.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #33 dnia: Września 10, 2017, 02:31:59 pm »
 ::)
 ;D
Nazwa Po 4x34

Na bÄ…czkach:
H - dół
B - Góra

Literka taka sama jak w nazwie to P czyli prawo a ta druga to L czyli lewo
Piszę z telefonu i nie wiem jak wstawić cyrylice

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Września 10, 2017, 02:44:42 pm »
Dzięki!
Teraz zrobię sobie jakąś nakładkę na to i po sprawie.

Chętnie też przygarnąłbym jakieś zakrętki na to, ale z drugiej strony tak mogę poprawki łatwo prowadzać...

To jest chyba ten model:
http://optika.sainfo.ru/goods.php?n=op&idg=po4x34

Jednakże nie wiem - nie jasne tłumaczenie dla mnie wg google czy jest tam, gdzieś ile mm to jeden klik.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #35 dnia: Września 10, 2017, 03:50:16 pm »
Nie ma nic takiego. Trzeba by naru...ć instrukcje!

serrnik

• Sr. Member
« Odpowiedź #36 dnia: Września 10, 2017, 03:52:27 pm »
Nie ma, jest tylko
Rozdzielczość 9 sek kątowych

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Września 10, 2017, 04:10:46 pm »
No nic. Wrócę do domu to będę szukał dokłaeniej.
A jak nie to organoleptycznie na strzelnicy na osi 50 lub 100 metrów, ale kulka to ok. 2,50 szt.

serrnik

• Sr. Member
« Odpowiedź #38 dnia: Września 10, 2017, 09:40:41 pm »
Z opisu podobnych mniej więcej lunet, tego samego producenta /tyle że teraz sie Shwabe nazywa/ wychodzi ze te 9 sekund kątowych to odpowiednik "wielkości kliku na 100m" czyli 9 mm.
Величина клика, мм на 100 м - 9,5
http://shvabe.com/upload/iblock/65f/Pricel_P4x32LGG.pdf
http://shvabe.com/products/opticheskie-pribory/pritsel-opticheskiy-r4x32lgg-/

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Września 10, 2017, 10:17:39 pm »
Też tak myślałem, ale moje doświadczenie z lunetami ogranicza się do ich używania i ew. ustawienia.

iRQ11

• Kolekcja 061
  • Full Member
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Września 24, 2017, 10:31:00 am »
Czy Waszym zdaniem na karabinku .22 LR taki montaż optyki ma sens? Czy po kilku strzałach się rozreguluje?

« Ostatnia zmiana: Września 24, 2017, 10:33:53 am wysłana przez iRQ11 »

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Września 24, 2017, 11:18:39 am »
Taki pojedynczy to może zbyt długo nie wytrzymać sam z siebie.
Luneta jest podatna na uderzenia/obicia itp.

Lepiej kup podwójny montaż na jednej szynie. Mam taki ze sklepu z wiatrówkami na IŻ'i 18 w .222 REM i działa.
A sens na .22 LR jest - o wiele więcej frajdy ;)

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Października 07, 2017, 08:40:51 pm »
Z opisu podobnych mniej więcej lunet, tego samego producenta /tyle że teraz sie Shwabe nazywa/ wychodzi ze te 9 sekund kątowych to odpowiednik "wielkości kliku na 100m" czyli 9 mm.
Величина клика, мм на 100 м - 9,5

Dzisiaj na strzeliłem dla sprawdzenia przewyższenia i przy dwóch klikach wyszło mi 22 mm, a przy 6 klikach 72 mm na 50 metrach - oczywiście tutaj w grę wchodzi mój błąd bo musiałbym mieć najlepiej stojak do przystrzeliwania i wtedy dopiero robić pomiary.
Tak czy inaczej już coś wiadomo przynajmniej.

Jeszcze teraz pozostanie wybranie się na dłuższą oś i sprawdzenie organoleptycznie ile klików muszę zrobić, aby wiedzieć ile przestawić na jakim dystansie.

Co ciekawe to niby "zero" miałem ustawione i teraz po wyzerowaniu nastaw na "0" wychodzi na to, że o dwa kliki muszę przestawić, aby być w celu - nie wiem niestety czy to był mój błąd czy też rzeczywiście coś się przestawiło ;/

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Października 08, 2017, 06:26:36 pm »
Przy okazji strzelając wczoraj z optyką niechcący okazało się, że zastosowanie przesłony przy okularze jak ma to miejsce w karabinkach sportowych przy diopterze okazuje się, że z lunety można celować obuocznie i uchwycenie celu jest znacznie szybsze. Co przed chwilą na sucho sprawdziłem.

Chodzi o tego typu przesłonę:

Będę musiał to na ostro przetestować sobie na większym powiększeniu i dystansie.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 11, 2017, 12:27:52 pm »
Jako że za niecały tydzień odbieram ARa po przeczytaniu kilku tematów w necie zdecydowałem że następnym zakupem będzie celownik pryzmatyczny o niedużym powiększeniu, do 3 max. Przy moim astygmatyźmie będzie to najlepszy wybór. Jako że zawsze zanim coś kupię, nawet jeśli mam swoje typy, zbieram informację więc może ktoś miał jakieś doświadczenia z tym co znalazłem w dostępnym dla mnie segmencie cenowym i podzieli się wiedza? Interesują mnie plusy i minusy zarówno konstrukcji jak i firm.

Jak ze AR będzie w 7,62x39 więc wybrałem konstrukcje pod ten kaliber lub .300 AAC jeśli była taka możliwość.

1. Chyba faworyt: http://www.sightmark.com/product.php?item=401 Tu liczÄ™ na 061
2. Drugi kandydat na faworyta http://www.primaryarms.com/primary-arms-3x-compact-prism-scope-with-the-patented-7-62x39-300bo-acss-reticle-pac3xak300bo-fde
3. http://www.vortexoptics.com/category/spitfire_prism_scopes mocny kandydat choć cena trochę przekracza moje oczekiwania ale za to ma wieczystą gwarancję
4. http://www.beringoptics.com/catalog/?goods=157 Larpak chyba coś pisał że to Białoruś choć firma jest zarejestrowana w USA?
5. http://www.konus.com/en/Catalogue/hunting-and-shooting/Riflescopes/ELECTRONIC-DOTS/SIGHT-PRO-PTS1/ Najtańszy chyba w zestawieniu aczkolwiek w USA miał fajne recenzje w porównaniu z Vortexem.

Na koniec takie pytanie, czy wypełnienie azotem w przypadku celownika pryzmatycznego robi jakąś różnicę? W końcu to nie jest precyzyjna zabawka do broni wyborowej za grube tysiące.

Może ktoś jeszcze zna coś godnego uwagi o czym nie wiem? Na ACOGA ani Browe mnie nie stać niestety :(
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2017, 01:01:58 pm wysłana przez Szwajcar »
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E