Autor Wątek: GLOCK 19 Gen 5  (Przeczytany 27173 razy)

iRQ11

• Kolekcja 061
  • Full Member
  • *
Odp: Aktualności, Archiwum, Ciekawostki
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 24, 2017, 08:22:21 am »
Ostatnio obejrzałem film pana Leszczyńskiego na temat Glocka 17 5 generacji:
https://youtu.be/wDieAncq-Z4

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że ten pistolet to powrót do początków?
- To co kiedyś było zachwalane jako duże udogodnienie w generacji 3 tj wycięcia na palce w chwycie zostały negatywnie ocenione. Paradoksalnie powrót do rozwiązania z I i II generacji jest dużym udogodnieniem w generacji 5 :)
- Blokowanie wewnętrznego bloku ryglowego za pomocą jednego pinu zostało zmienione w 3 generacji na 2 piny. W 5 generacji powrócono do 1 pinu :)
- Zmiana poligonalnej lufy (banalnie łatwej w utrzymaniu) na tradycyjny ostry gwint może nie jest powrotem do wcześniejszych generacji ale użytkownicy wcześniejszych generacji nauczeni doświadczeniem z lufy poligonalnej, której nie trzeba było czyścić po każdym strzelaniu mogą być rozczarowani nowym rozwiązaniem :)
Mam wrażenie, że w Glocku LEPSZE jest wrogiem DOBREGO.

Juhas

• Kolekcja 061
  • Jr. Member
  • *
Odp: Aktualności, Archiwum, Ciekawostki
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 24, 2017, 09:41:54 am »
IRQ zobaczymy, po świętach mam odebrać mojego gen5. Mam zamiar go dobrze przetestować bo obecnie to jedna opinia zaprzecza drugiej :D. Porównamy z p320.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
Odp: Odp: Aktualności, Archiwum, Ciekawostki
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 24, 2017, 10:49:59 am »
To już nie bedzie poligonalnej lufy w glockach 5 gen?
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E

061

• Administrator
  • Hero Member
Odp: GLOCK 19 Gen 5
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 24, 2017, 02:57:07 pm »
No to już spieszę z wyjaśnieniami ;-)
Nie mam czasu oglądać dzisiaj tego filmu bo wigilia wigilią a ja w robocie.
Najwyżej jak obejrzę to coś jeszcze dopowiem.

- Z wycięciami na palce to (już chyba o tym pisałem) jest tak, że jak to wprowadzano to była taka moda i wszyscy sie tym podniecali - to samo było z chwytem od M16A2 - który dla mnie jest niewygodny jak nie wiem !!! No ale wtedy wydawało się, że tak ma być. W tamtych czasach strzelało się też trochę inaczej więc to co było dobre wtedy - nie jest dobre dzisiaj.
Nikt wtedy nie wiedział o "high tail grip" w czym te wycięcia na palce delikatnie przeszkadadzają.
Mi wycięcia z 3 gen akurat pasują ale rozumiem że jak komuś nie pasują to jest wtedy masakra.

- Powrót do jednego pinu wymusiło zastosowanie nowego zatrzasku zamka. Akurat robiąc zatrzask dla leworęcznych - musiało tak to wyjść - szukanie teorii że to powrót do 2 gen mija się z celem - tylko tak to wygląda.

- No z tÄ… lufÄ… to mi też podpadli. Ale wynika to z sÅ‚uchania klienta przez firmÄ™  :-\  To przez użytkowników amerykaÅ„skich tak jest ! Gdyby nie ciÄ…gÅ‚e narzekania na lufÄ™ glocka - że za maÅ‚o celna itd to byÅ‚o by jak trzeba. KupowaÅ‚y te amerykaÅ„skie waÅ‚y lufy "aftermarketowe" a te wszystkie byÅ‚y gwintowane (  bo te prywatne firemki - nie dysponujÄ… technologiÄ… żeby poligonalne robić ) no i glock USA podszedÅ‚ frontem do klienta - i jest co jest. Jak kupiÄ™ swojego to postaram siÄ™ zrobić coÅ› żeby zamontować tradycyjnÄ… glockowskÄ… - zobaczymy !

Tak, że niektóre zmiany wynikają z mody - jest to niestety nieuniknione odkąd cywilny klient się wpierdziela i komentuje w internecie - takie czasy - "piniądz rządzi"

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 24, 2017, 03:38:34 pm »
Brak poligonalnej lufy to olbrzymi minus. Dla mnie to główna zaleta glocka.
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E

Juhas

• Kolekcja 061
  • Jr. Member
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 28, 2017, 03:14:20 pm »
Jest mój gen 5 :).

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 28, 2017, 07:12:39 pm »
Zazdraszczam ;-)
Gratulacje !!
Wszelkie opinie mile widziane !

Juhas

• Kolekcja 061
  • Jr. Member
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 11, 2018, 07:42:49 pm »
W Å›rodÄ™ testowaÅ‚em swojÄ… 17. PorównywaÅ‚em jÄ… z walther p99, cz p10c, cz p07. Z każdej broni strzelone po 100 szt. łącznie na 15 i 25 m.  Nie sprawdzaÅ‚em tego ale wydaje mi siÄ™ lżejszy od wymienionych. Skupienie z każdym strzaÅ‚em lepsze (p99 miaÅ‚em lepsze ale tÄ… broÅ„ mam już kilka lat a tu pierwsze strzelanie). PrzyrzÄ…dy celownicze bardzo czytelne. Jeżeli chodzi o chwyt broni to bardzo komfortowy, w porównaniu do gen3 (wieczorem macaÅ‚em) chwyt wydaje siÄ™ "przyjemniejszy, pewniejszy i bardziej komfortowy". Opór spustu na poczÄ…tku wydawaÅ‚ mi siÄ™ bardzo duży ale po chwili o tym zapomniaÅ‚em. CaÅ‚ość stwarza wrażenie bardzo solidnej konstrukcji, a podczas strzelania miaÅ‚em wrażenie jak bym go miaÅ‚ od lat. Jedyny problem to podczas skÅ‚adania broni gdzie dość ciężko wchodziÅ‚ zamek ale wydaje mi siÄ™, że to kwestia wyrobienia. Ogólnie bez zacięć i pozytywne odczucia.