Autor Wątek: Gorzkie żale, czyli MSBSa droga przez mękę.  (Przeczytany 76206 razy)

061

• Administrator
  • Hero Member
Odp: Gorzkie żale, czyli MSBSa droga przez mękę.
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 22, 2017, 09:01:29 pm »
 :-[
Kurde - teraz dopiero zajarzyłem o co ci chodzi  ::)

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 22, 2017, 09:23:16 pm »
Ręce opadają.
Jak niższy korpus nie wytłumaczy to wyższy nie rozumie...

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 22, 2017, 10:45:31 pm »
Tak to jest w cywilu  ;)  ::)

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 23, 2017, 12:01:54 am »
To przypomina mi to kawał o małpach w sklepie zoologicznym.
Facet szuka pracownika i trafia do sklepu zoologicznego - małpy najlepszymi pracownikami!
Patrzy na klatkę, a tam małpy siedzą przy komputerach itd. a każda z nich ma tabliczkę z ceną: 5000, 10000 i 50000.
Facet pyta sprzedawcy o co chodzi z tymi cenami?
A widzi pan:
- pierwsza małpa za 5000 programuje html
- druga małpa za 10000 zł programuje w hatml, C++, java
A trzecia za 50000 pyta face?
Jeszcze nie widziałem, aby coś robiła, ale twierdzi, że jest menadżerem.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 23, 2017, 12:35:02 am »
coś w tym jest  :D

Eustachy

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 23, 2017, 02:40:15 pm »
Koledzy. A jak jest z realną niezawodnością i wytrzymałością MSBSa?

Jest się o co bić ?  Oglądałem MSBSy pod GNŻ w Wa-wie. Wyglądają jak zabawki...

Ale ja to jestem laikiem :) dlatego pytam zawodowców :)

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 23, 2017, 03:23:02 pm »
Finalnej wersji nie miałem w ręku więc się zbytnio nie wypowiem.
Jeżeli działa to wygląd ma małe znaczenie.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 24, 2017, 04:48:17 pm »
Ja powiem tak - powinno być dobrze - chociaż faktycznie wygląda jak zabawka. Ale prawdziwy test to będzie dopiero w codziennym używaniu. Pod tym względem to jestem dobrej myśli - gorzej z FB i wiadomo czym  ::)

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 24, 2017, 05:30:59 pm »
Normalnie płaczecie jak baby

Widać że pewnych rzeczy nie chcecie zrozumieć więc naświetlę:
1. "najlepsi żołnierze" to tutaj nie cała OT a poprostu wyróżniający się żołnierze w danych jednostkach OT
2. Nikt nikomu kevlara nie zabierze a nie da stalucha, jakbyście śledzili na bierząco sprawy OT to byście wiedzieli że w zeszłym roku hełmy dla OT zostały zamówione w maskpolu.
3. Nie rozumiem czemu ta tabelka XXV budzi takie emocje, niby co mieli by wydać, chicomy i AK z dospawanym bagnetem na sznurku do snopowiązałki? Wydają to co powinien dostać każdy żołnierz w normalnej armii i dobrze że nie robią skansenu.

Co do samego MSBSa i OT. Niestety masa osób ma ból dupy o to że w ogóle powstało OT a ja uważam że to jest słuszne. Żyjemy w ciężkich czasach w państwie frontowym i mamy małą armię. A co do MSBSa to gdyby WO zależało żeby MSBSa mieć to od 2013 roku w zasadzie było to możliwe. Jakoś poza nielicznymi pasjonatami tematu dowództwo WO miało to w dupie. Przykra sprawa ze nie dla calej armii ale lepiej żeby ktokolwiek niż na zasadzie psa ogrodnika nikt 'bo skoro nie dostaną tego w opreacyjnych to nikt nie powinien".
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 24, 2017, 05:56:57 pm »
Normalnie płaczecie jak baby

To nie płakanie jak baby, ale punkt widzenia tego "od środka" i tego jak się sprawy mają z nowym sprzętem dla innych RSZ/jednostek.

Widać że pewnych rzeczy nie chcecie zrozumieć więc naświetlę:
1. "najlepsi żołnierze" to tutaj nie cała OT a poprostu wyróżniający się żołnierze w danych jednostkach OT

Wyróżniający się czym?
Dla mnie tekst o najlepszych dotyczył pojedynczego człowieka, a nie ogółu WOT.

2. Nikt nikomu kevlara nie zabierze a nie da stalucha, jakbyście śledzili na bierząco sprawy OT to byście wiedzieli że w zeszłym roku hełmy dla OT zostały zamówione w maskpolu.

Z moich informacji w temacie sprzętu i zabierania (czyt. przerzucania go) do OT jest nieco inaczej.

3. Nie rozumiem czemu ta tabelka XXV budzi takie emocje, niby co mieli by wydać, chicomy i AK z dospawanym bagnetem na sznurku do snopowiązałki? Wydają to co powinien dostać każdy żołnierz w normalnej armii i dobrze że nie robią skansenu.

Budzi takie emocje, że jeszcze w niektórych JW są na stanie dalej AKMS'y.
Są JW, gdzie żołnierze mają na stanie kbkg AKGN, a w życiu nawet nie widzieli granatów szkolnych czy ćwiczebnych do tego, podobnie z kbkg AKM wz. 1974.
Są jednostki, gdzie żołnierze mają maski pgaz. MP4, a OT ma MP5 a nawet MP6!

Dla "pospolitego ruszenia" (bez znaczenia czy posiadanie tego typu wojsk jest słuszne czy nie) jest sprzęt lepszy niż dla obecnie służących żołnierzy! A rezerwiści w innych jednostkach na czas "W" mają kbk AK.

Widzisz teraz dlaczego to budzi takie emocje?

Co do samego MSBSa i OT. Niestety masa osób ma ból dupy o to że w ogóle powstało OT a ja uważam że to jest słuszne. Żyjemy w ciężkich czasach w państwie frontowym i mamy małą armię. A co do MSBSa to gdyby WO zależało żeby MSBSa mieć to od 2013 roku w zasadzie było to możliwe. Jakoś poza nielicznymi pasjonatami tematu dowództwo WO miało to w dupie. Przykra sprawa ze nie dla calej armii ale lepiej żeby ktokolwiek niż na zasadzie psa ogrodnika nikt 'bo skoro nie dostaną tego w opreacyjnych to nikt nie powinien".

Posiadanie OT jest słuszne, ale budowanie ich kosztem pozostałych rodzajów wojsk/jednostek tylko po to, aby pokazać, że oni są i działają jest nieco programem w stylu "pimp my ride" czy tam "budujemy samochód/motocykl na wystawę i mamy tylko 7 dni" (jakby o tym nie wiedzieli wcześniej!), gdzie normalnie wyremontowanie auta (zwłaszcza jakiegoś zabytku) do stanu "nówki" zajmuje często po ponad 1000 rbh, a oni robią to w tydzień.
Niby wszystko OK, ale jak się przyjrzysz to coś nie gra...

To fakt, że coś jest nie tak z tym MSBS i jego wejściem do służby, ale niestety to wola polityczna musi być też.

Osobiście sądziłem, że jak FB walnęło sobie nową fabrykę to szybko rozpoczną produkcję bo jakoś do klepania Beryli nie potrzebowali przez lata nowej fabryki...

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 24, 2017, 06:02:00 pm »
Tylko jedno i z powrotem się wyłączam.
Cały proces wprowadzania tego MSBS- idzie własnym popapranym torem - ale włącznie tego teraz pod OT nic w tym nie zmienia - bo czy by powstały OT czy nie to dalej byśmy byli w tym samym miejscu ! I właśnie teraz ktoś by go zaczynał testować.
Problemem jest tylko że gestorem został d-ca WOT - a to jest zajebisty problem !!!

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 24, 2017, 06:30:39 pm »
To nie płakanie jak baby, ale punkt widzenia tego "od środka" i tego jak się sprawy mają z nowym sprzętem dla innych RSZ/jednostek.

OK ale trochę płaczliwy punkt widzenia

Wyróżniający się czym?
Dla mnie tekst o najlepszych dotyczył pojedynczego człowieka, a nie ogółu WOT.

I o to mi chodziło- kto pojedynczy ise będzie wyróżniał to wyjdzie w praniu

Z moich informacji w temacie sprzętu i zabierania (czyt. przerzucania go) do OT jest nieco inaczej.

W tej kwestii od dawna idą sprzeczne sygnały niemniej informacje o zamówieniach są ogólnie dostepne ot choćby:
http://www.defence24.pl/549896,maskpol-z-kontraktem-za-cwierc-miliarda-235-tys-sztuk-sprzetu-dla-ot

Są JW, gdzie żołnierze mają na stanie kbkg AKGN, a w życiu nawet nie widzieli granatów szkolnych czy ćwiczebnych do tego, podobnie z kbkg AKM wz. 1974.

Dla "pospolitego ruszenia" (bez znaczenia czy posiadanie tego typu wojsk jest słuszne czy nie) jest sprzęt lepszy niż dla obecnie służących żołnierzy! A rezerwiści w innych jednostkach na czas "W" mają kbk AK.

Tu problem jest glebszy, wynika on czesto z kunktatorstwa logistyków wojskowych. Jako do niedawna członek organizacji paramilitarnej, zwanej dziś modnie choć durnie proobronną, bylem wiele razy świadkiem sytuacji kiedy moja organizacja a także inne zaprzyjaźnione dostawały nowe, fabrycznie popakowane hełmy kevlarowe wz 2000 pod czas gdy na zdjęciach żabochlapów żołnierze byli w staluchach. To samo dotyczyło masek MP5, sprzętu łączności, mundurów i innych. Sprzętu nie brakuje za to kuleje jego system dystrybucji i dziwnym trafem często wygląda to tak jakby logistycy gromadzili sobie co lepsze kąski na magazynach wlaściwie niewiadomo po co a po terminach przydatności po prostu wypychali to do AMW i organizacji.

Z drugiej strony jak Ty to sobie wyobrażasz, że wojsko zbiera po całym kraju najbardziej zasyfiale maski MP4 z azbestem w pochłaniaczach, wielokrotnie noszone stalowe hełmy z poczernialymi podpinkami, mundury najstarszych wzorów i najgorsze buty i przekazuje do WOT? Niby czemu tak? W zemście za to że istnieją? A pomyślałeś o kosztach? To byłoby dużo droższe niż po prostu zamówienie nowego sprzętu do nowo tworzonych jednostek. Bo tutaj płacisz dwa razy, raz za zebranie i transport syfu do OT a potem drugi raz za zastąpienie zabranego syfu nowymi zamówieniami. Sorry to tak nie działa, to jest nieekonomiczne.

Na koniec nie podoba mi się tutaj pejoratywne określenie pospolite ruszenie, sorry to nie te czasy i po samych zamówieniach widać choćby że OT nie ma być wojskiem klasy B czego widać wielu by chciało.

Casami mam wrażenie że OT tak niektórym siedzi "solą w oku i zadrom w palcu" że co by się nie działo to jest źle. Jak OT brało z jakiejś konserwy stare stary 266 to był płacz że zabiera. Jak nie zabiera starych masek i hełmów to jest płacz że powinno zabrać a nie dostać nowe.

Co jest nie tak z wprowadzaniem MSBSa i dlaczego brakło woli politycznej już kiedyś pisałem ale mi 061 częściowo to wywalił. Ale z drugiej strony jakoś "wspaniali" generałowie którzy na szczęście już odeszli też o niego za specjalnie nie walczyli.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 24, 2017, 06:46:20 pm »

OK ale trochę płaczliwy punkt widzenia

Bo dlaczego mają siedzieć cicho?

W tej kwestii od dawna idą sprzeczne sygnały niemniej informacje o zamówieniach są ogólnie dostepne ot choćby:
http://www.defence24.pl/549896,maskpol-z-kontraktem-za-cwierc-miliarda-235-tys-sztuk-sprzetu-dla-ot

Ty mówisz o zamówieniach, a ja mówię o tych nówkach w magazynach, które się przerzuca.

Tu problem jest glebszy, wynika on czesto z kunktatorstwa logistyków wojskowych. Jako do niedawna członek organizacji paramilitarnej, zwanej dziś modnie choć durnie proobronną, bylem wiele razy świadkiem sytuacji kiedy moja organizacja a także inne zaprzyjaźnione dostawały nowe, fabrycznie popakowane hełmy kevlarowe wz 2000 pod czas gdy na zdjęciach żabochlapów żołnierze byli w staluchach. To samo dotyczyło masek MP5, sprzętu łączności, mundurów i innych. Sprzętu nie brakuje za to kuleje jego system dystrybucji i dziwnym trafem często wygląda to tak jakby logistycy gromadzili sobie co lepsze kąski na magazynach wlaściwie niewiadomo po co a po terminach przydatności po prostu wypychali to do AMW i organizacji.

To nie tyle co przetrzymywanie sprzętu, ale z tego co wynika z naszych doktryn i innych kwitów to na początek sprzęt jest magazynowany na czas „W”, a dopiero potem idzie do jednostek (czasami równolegle, ale do wybranych).
Co też powoduje brak znajomości w sprzęcie u żołnierzy lub nieumiejętność z jego korzystania, ale to temat na inną historię.

Z drugiej strony jak Ty to sobie wyobrażasz, że wojsko zbiera po całym kraju najbardziej zasyfiale maski MP4 z azbestem w pochłaniaczach, wielokrotnie noszone stalowe hełmy z poczernialymi podpinkami, mundury najstarszych wzorów i najgorsze buty i przekazuje do WOT? Niby czemu tak? W zemście za to że istnieją? A pomyślałeś o kosztach? To byłoby dużo droższe niż po prostu zamówienie nowego sprzętu do nowo tworzonych jednostek. Bo tutaj płacisz dwa razy, raz za zebranie i transport syfu do OT a potem drugi raz za zastąpienie zabranego syfu nowymi zamówieniami. Sorry to tak nie działa, to jest nieekonomiczne.

Jak wcześniej pisałem – już się przerzuca sprzęt nowy z jednostek, który jest na czas „W’.

Nie mówię, aby dawać im sprzęt stary – co to to nie.
Ale dać im to samo co jest obecnie używane – stany magazynowe, a nowiutki (nowy pod kątem produkcji czy generacji) wydać do jednostek.

Na koniec nie podoba mi się tutaj pejoratywne określenie pospolite ruszenie, sorry to nie te czasy i po samych zamówieniach widać choćby że OT nie ma być wojskiem klasy B czego widać wielu by chciało.

Nic na to nie poradzę, ale tak to jest właśnie widziane.
Przez lata zaniedbaliśmy ten rodzaj sił i środków, a teraz próbujemy zrobić z tych ludzi weekendowych komandosów, a na to potrzeba lat.
Zwróć uwagę, że całe OT w swojej słuszności posiadania jak i istnienia stało się elementem gry politycznej co nie jest dobre bo wszyscy uważają to za bojówki jednej z partii co jest głupie!

Casami mam wrażenie że OT tak niektórym siedzi "solą w oku i zadrom w palcu" że co by się nie działo to jest źle. Jak OT brało z jakiejś konserwy stare stary 266 to był płacz że zabiera. Jak nie zabiera starych masek i hełmów to jest płacz że powinno zabrać a nie dostać nowe.

Co innego kiedy się zabiera sprzęt starszej generacji do jednostki/formacji, gdzie będą mogli go „zarżnąć” co spowoduje rotację sprzętu i wymianę na nowy. A co innego kiedy tam, gdzie jest potrzebny się zostawia starocie, a nowy sprzęt daje się tam, gdzie nie będzie odpowiednio intensywnie eksploatowany.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 28, 2017, 08:44:45 pm »

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 28, 2017, 08:46:51 pm »
Oczywiście, że nie ma !
Jest tylko na ślepaki  :P
To dalej tylko testy !