Autor Wątek: Pierwszy MAG  (Przeczytany 9640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

061

• Administrator
  • Hero Member

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
Odp: Pierwszy MAG
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 29, 2019, 12:58:06 am »
Mają ludzie fantazje.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 29, 2019, 07:56:38 am »
Z ceną?
Jak to zwykle bywa - każdy liczy na ile się da. Naoglądali sie hamerykańskich internetów  ;D
Nie ma bata żeby ktoś to wziął w tych pieniądzach!

eustachy

• Full Member
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 29, 2019, 05:54:49 pm »
Jest pompa cenowa na forach. Kogoś ustrzelą . 

Ceny P64 od 1600 zł czy Magi wyświechtane po 3000 to jest zwykła spekulacja. Ze te pieniądze można kupić dobry karabin albo świetny pistolet .... a nie tą kupę złomu.

Gdyby nie orzełek na oksydzie to pies z kulawą nogą nawet by na nie nie nasikał ....

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 29, 2019, 06:12:00 pm »
No w tym wypadku egzemplarz jest faktycznie wyjątkowy - to właśnie jego zdjęcia pokazały się jako pierwsze - i faktycznie nawet w folderze fabrycznym był akurat ten. Druga sprawa to tych pierwszych bez przedniego radełkowania było tylko kilka sztuk - ale nie jest aż tak wyjątkowy żeby tyle pieniędzy kosztował !

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 29, 2019, 09:55:44 pm »
no ale litosci, 40 kafli? ;D ;D ;D
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 29, 2019, 09:56:53 pm »
Ktoś popuścił wodzę fantazji  ;D ;D

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 29, 2019, 09:57:41 pm »
Albo ma małego fiuta ;D ;D ;D

eustachy

• Full Member
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 30, 2019, 08:48:32 am »
Znajdą kolesia z zielonym pozwoleniem i grubym portfelem. Wielu takich widuję na strzelnicy.

Powisi ogłoszenie pół roku, potem zrobią promocję za 25 tys. i pójdzie jak ciepła bułeczka ....

Przykład pierwszy z brzegu. Kolega zakupił zardzewiałego Mausera a teraz pyta ile jest wart.....

"Szanowni Koledzy,
Stałem się szczęśliwym posiadaczem Mausera wz.29
Od sprzedawcy dowiedziałem się, że jest cały w oryginale, zgodny numerycznie, oksyda jest oryginalna.
Mam następujące pytania do znawców tematu :
1. Widoczne są ślady korozji, czy można je próbować jakoś usunąć, lub co z tym zrobić? Czy powinienem to zostawić jak jest ?
2. Lufa - czy to są wżery ? Z daleka lufa wydaje się błyszcząca, ale z bliska są takie widoczne załamania, nie mam doświadczenia, czy jest możliwość to doczyścić ? Jak się tym zająć ?
3. Mam możliwość wypolerować zamek, czy jest sens to robić z kolekcjonerskiego punktu widzenia, czy jednak nie ma sensu ?
3. Ile w przybliżeniu jest warty taki egzemplarz ?
........"
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2019, 09:01:10 am wysłana przez eustachy »

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 30, 2019, 09:19:33 am »
Pewnie masz rację !
Ja jakoś nie mogę takich akcji !
Sam miałem kiedyś Mausera w kal.22 model MS350b - Dostałem w spadku. Ceny tego cholerstwa osiągają tysiące EUR. Sprzedałem koledze za niecałe 3k PLN.
Trzeba się dostosować do lokalnych realiów. No ale staram się nie być "Januszem Biznesu". Może my mamy inny pogląd - bo dla nas to przede wszystkim hobby, a nie interes - Nie wiem !

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 30, 2019, 09:54:22 am »
Bo to tez kwestia charakteru. Wiadomo że na kolegach nie zarabiamy. Obcych mozna golić. Aole sa tacy co by za 5 zeta zrobili w ciula kazdego.

eustachy

• Full Member
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 30, 2019, 10:43:10 am »
100% racji. Janusze biznesu :)

Mnie kilka lat temu jeden z największych sklepów w Polsce sprzedał Colta Walkera II seria , tyle, że to był Colt z Armii San Marco z zeszlifowanymi chamsko oznaczeniami.

Zakup przez internet .

Jeszcze dostałem zjebkę od Pana ze sklepu, że się wuja znam i jakbym kiedykolwiek miał Colta w ręce, to bym takich głupot nie wypisywał.....

Dopiero opinia z fabryki Colta, że to nie jest ich rewolwer załatwiła sprawę zwrotu kasy.... Kasę oddali w ciagu kilku dni, wiec sprawa jest zamknięta.

Napis Italy made zeszlifowany chamsko pilnikiem .... foto lufy... Mam całą dokumentację łacznie z opinia z Colta.

Ogólnie w naszych sklepach z bronia jest system pompowania cen. Wystawia się kilka razy ten sam towar. Po kilku razach ludzie mają wrazenie, że to popularny model i wato to kupić. Tak jest nakręcony rynek na P64 i inne takie. Do tego lewe konta na forum wychwalajace jaki to zajefajny karabin kupili ostatnio.... 

Ale mnie to cieszy.

Jak szczęśliwy posiadacz P64 za 1800 zł pokazuje mi swój nowy nabytek, a ja w rewanżu pokazuję mu na przykład mojego PPK-L za 800 zł to.... mina Kolegi bezcenna :) :) :)  :)
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2019, 10:59:33 am wysłana przez eustachy »

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 30, 2019, 11:08:47 am »
No to to Panie już jawne skurwysyństwo - niestety takie akcje u nas na porządku dziennym  :'(

Na polską broń to moda jest taka że nawet nie trzeba nic za bardzo nakręcać  ::)

A pamiętam czasy, ze TT były po 200 PLN a P64 za 400 PLN. Nowy MAG-95 w Fabryce kosztował 1500 PLN

bike

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 30, 2019, 02:52:06 pm »
Ja pamiętam  czasy, w których to starsi "panowie" posiadający pozwolenia  z dawnych lat na  TT, P-64, P-83 lub CZ  dochodzili do wniosku, że już tego nie chcą. Po prostu nie opłacało im się robić badań za parę stów na coś co i tak leżało nieużywane w kasetce.  Było to w czasach przed masowym wydawaniem pozwoleń i nie za bardzo było komu sprzedać taką broń. Tak więc  panowie prosili się żeby ktoś to od nich wziął za symboliczną  flachę. I mimo tak tak „niskiej” ceny znaczna część tej broni trafiała do zniszczenia.

eustachy

• Full Member
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 31, 2019, 09:17:44 am »
To było przegięcie w drugą stronę.  Ale IMHO P64 powinien kosztować mniej więcej tyle co FEG 63 czyli około 800 zł. W porywach do 1000- 1200, czyli w cenie Manurhin'a, CZ83 lub Walther'a.

Ciekaw jestem jak się zmieni rynek broni po wprowadzeniu nowej ustawy, gdzie wszelkie samopowtarzalne będa trudnodostepne ( kategoria A) ....

A tak na marginesie Colta.

Prosiłem na beżowym o pomoc. W sumie nic. Chciałem, żeby ktoś, kto ma książkę, sprawdził  czy sie zgadzają numery seryjne, ....

Otrzymałem kilka śmiesznych postów, że "wiedza kosztuje" oraz propozycje na priv o możliwości sprawdzenia - za kasę oczywiście.....

A Koledzy z Australii i USA bez gadania załatwili mi dojście do archiwum Colta i za 0$ dostałem kwit, że to nie jest Colt..... Można ?

Dlatego uważam, że beżowe i kilka sklepów to jedna klika.

ps. Jakby Kolegom było potrzebne, to mam wszystkie numery seryjne wszelkich Coltów wraz z ilościa produkcji i rocznikami....  Oprócz M16 bo to wojsko jeszcze trzyma łapę ...
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2019, 09:45:26 am wysłana przez eustachy »