SPIST TREŚCI:I. Zapoznaj się z następującymi aktami prawnymi.
1. Ustawa o broni i amunicji.
2. Rozporządzenie w sprawie przechowywania broni.
II. Zapisz się do klubu/stowarzyszenia kolekcjonerów broni.
III. Wymagane dokumenty.
IV. Wniosek do Komendanta OŻW właściwego dla miejsca zamieszkania/stałego pobytu.
V. OŻW chce, abyś określił co chcesz kolekcjonować i wymienił rodzaj/typ broni, a nawet modele.
VI. Otrzymaliśmy decyzję pozytywną na wnioskowaną ilość broni palnej do celów kolekcjonerskich i co dalej?
VII. Mamy już „promesy”, decyzję i co dalej?
VIII. Kupiłem broni i co dalej?
IX. Mam już broń, książeczkę i co dalej?
X. Przepisy dotyczące przechowywania broni z podziałem dla posiadaczy poszczególnych rodzajów pozwolenia na posiadanie broni – przydatne dokumenty w szafie w razie kontroli.
XI. Pytania i odpowiedzi.
W tym punkcie zawarte są najczęściej zadawane pytania z jakimi możesz się spotkać w czasie postępowania o wydanie pozwolenia na broń, kontroli posiadania broni, procedury jej zakupu, rejestracji i innych, które mogą Ci się nasunąć – najpierw przeczytaj, zapewne odpowiedź na Twoje pytanie jest tutaj zawarta.
#############################################################################
I. Zapoznaj się z następującymi aktami prawnymi:1. ustawa o broni i amunicji:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19990530549 2. rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 26 sierpnia 2014 r. w sprawie przechowywania, noszenia oraz ewidencjonowania broni i amunicji:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20140001224 3. Decyzja ministra ON:
http://www.dz.urz.mon.gov.pl/zasoby/dziennik/pozycje/tresc-aktow/pdf/2016/05/Poz._90_dec._Nr_143.pdf#############################################################################
II. Zapisz się do klubu/stowarzyszenia kolekcjonerów broni.Może to być lokalny klub lub ogólnopolski taki jak BRATERSTWO/KS AMATOR.
Jeżeli myślisz o drodze sportowej i masz blisko lokalną strzelnicę to wybierz klub, który ma możliwość korzystania z takowej, a jednocześnie uprawnienia sportowe i kolekcjonerskie.
PAMIĘTAJ, aby po zapisaniu się poinformować dowódcę jednostki o przynależności do stowarzyszenia – zrobisz to zwykłym „drukiem” pt. informacja.
WZÓR TREŚCI INFORMACJI:
Najprostsze rozwiązanie to wzięcie wniosku informacji o wyjeździe za granicę i wpisanie powyższej treści – mamy wtedy pewność, że jest to wzór obowiązujący w naszej JW.
Postępowanie jest takie samo jak właśnie z każdym innym wnioskiem czy informacją obowiązującą w twojej JW.
III. Wymagane dokumenty:1. Zaświadczenie o przynależności do klubu kolekcjonerów broni palnej. Uzyskasz je ze stowarzyszenia, do którego się zapisałeś.
Najlepiej, aby było jak najświeższe oraz podbite za zgodność w klubie – wszelkiego rodzaju pieczątki itd.
2. Statut stowarzyszenia – potwierdzony w stowarzyszeniu. Również uzyskasz go w swoim klubie razem z zaświadczeniem o przynależności.
3. Zaświadczenie o przydzieleniu broni służbowej – wyciąg z rozkazu dowódcy kompanii potwierdzony za zgodność w S1,
Zrobi to szef kompani, dowódca drużyny lub personalny w batalionie – wiele zależy od tego jak masz poukładane i jakie stanowisko służbowe zajmujesz bo możesz część z tych rzeczy zrobić samodzielnie.
4. Zaświadczenie o służbie wojskowej – do uzyskania w S1, wzór można pobrać na stronie OŻW,
Zanosisz to zaświadczenie (niewypełnione najlepiej, w zależności jak woli Twój personalny w jednostce) razem z wyciągiem z rozkazu z pkt. 3,
5. Kopia dowodu osobistego – potwierdzona za zgodność w S1,
6. Kopia opinii służbowej – nie jest to wymagany dokument, ale OŻW i tak o niego poprosi lub wystąpi o opinię specjalną do dowódcy jednostki,
7. Oświadczenie o miejscu stałego pobytu, do pobrania tutaj:
8. dwa zdjęcia legitymacyjne,
9. potwierdzenie opłaty administracyjnej w kwocie 242 zł do właściwego urzędu dla danego OŻW.
Numery kont do znalezienia na stronie KG ŻW pod poniższym adresem:
https://www.wojsko-polskie.pl/kgzw/u/93/d7/93d75eeb-ab35-405c-8083-47f3c47e08e2/23.pdf10. Krótki życiorys – niektóre OŻW go wymagają, ale nie zawsze – zdarza się, że to samo OŻW od jednego wnioskodawcy chciało takowy, a od drugiego nie.
Jeżeli będą chcieli takowy życiorys to nas o tym poinformują – wtedy wystarczy zapytać o wzór, który mogliby nam przesłać MILNET-Z’etem.
Jeżeli nie mamy konta w MILNET-Z to na kogoś z pododdziału kto ma dostęp.
Wzór życiorysu:
11. Oświadczenie o administracji danymi osobowymi:
12. Oświadczenie o braku leczenia, zamiast NFZ – wzór:
IV. Wniosek do Komendanta OŻW.właściwego dla miejsca zamieszkania/stałego pobytu – aby nie było problemów z dosyłaniem odpowiednich dokumentów to tego, który jest właściwy dla miejsca stałego pobytu, który wskazaliśmy w oświadczeniu ale jeżeli jesteśmy tylko gościem w danym miejscu to może być różnie z wywiadem itp. rzeczami – jedynymi osobami, którym możemy zrobić w tym momencie pod górkę jesteśmy my sami.
Na tym punkcie zasadniczo kończy się cała procedura odnośnie wystąpienia o pozwolenie na broń palną do celów kolekcjonerskich.
Uzasadnienie jest banalnie proste i nie powinno nikomu nastręczać problemów, a mianowicie:
niniejsze oświadczenie przedkładam celem uzyskania pozwolenia na prywatną broń palną do celów kolekcjonerskich.
Wzór wniosku do OŻW o wydanie pozwolenia na broń:
V. OŻW chce, abyś określił co chcesz kolekcjonować i wymienił rodzaj/typ broni, a nawet modele.Może się zdarzyć, że OŻW będzie chciało abyśmy określili się jakie typy/rodzaje broni chcemy kolekcjonować i o jakie wnioskujemy.
Nie ma takowej potrzeby z dwóch powodów:
1. Pozwolenie kolekcjonerskie nie jest obwarowane podziałami wynikającymi np. z dyscyplin jakie chcemy uprawiać w przypadku pozwolenia do celów sportowych czy na jaką zwierzynę polować w przypadku broni do celów łowieckich.
2. Stanowisko KGP o wydawaniu decyzji bez podziału:
https://i.imgur.com/v5drfzO.jpg Na jaką broń otrzymamy pozwolenie?
Zasadniczo na wszystko na co zezwala ustawa, ale z praktyki z ostatnich lat wynika, że otrzymacie decyzję, w której znajdzie się wyłączenie broni samoczynnej (strzelającej ogniem ciągłym).
W związku z czym otrzymamy możliwość zakupu broni palnej:
- krótkiej i długiej, powtarzalnej i samopowtarzalnej centralnego zapłonu,
- krótkiej i długiej, powtarzalnej i samopowtarzalnej bocznego zapłonu,
- broni gładkolufowej.
Jednakże gdyby się okazało, że już musicie (chcecie) coś im wysłać to napisz następująco:
w Internecie znajdź listę broni – wikipedia czy cokolwiek innego i skopiuj ją zaznaczając, że chcesz wyłącznie kolekcjonować egzemplarze samopowtarzalne i powtarzalne,
„w związku z tym, że katalog broni kolekcjonerskiej nie jest i nie może być zbiorem zamkniętym, a z racji tego iż zamierzasz kolekcjonować broń różnych rodzajów i typów więc nie jesteś w stanie określić ile egzemplarzy broni palnej centralnego zapłonu, bocznego zapłonu oraz gładkolufowej będziesz miał w swojej kolekcji.”
W związku z powyższym przedstawiasz stanowisko KGP o braku konieczności wydania pozwolenia na broń z podziałem na rodzaje broni, które jest zamieszczone powyżej.
OŻW chce, abym skorzystał z wzoru wniosku z ich strony – jak już napisałem wcześniej: jest to wniosek z podziałem, który ogranicza rodzaje broni jaką możemy posiadać (pozwolenie z podziałem) – ich wniosek nie jest nigdzie umocowany prawnie!
Nie ma żadnej konieczności korzystać z ich wzoru i ograniczać swoje pozwolenie.
Jeżeli będą nalegali o skorzystanie z ich wniosku to poproście o podanie podstawy prawnej na piśmie – na telefon takich rzeczy się nie załatwia!
Nie dostaniecie takowej podstawy i nic się nie stanie jak nie skorzystać z ich wzoru.
UZUPEŁNIENIE:OŻW chce, abym skorzystał z wzoru wniosku z ich strony.
jak już napisałem wcześniej: jest to wniosek z podziałem, który ogranicza rodzaje broni jaką możemy posiadać (pozwolenie z podziałem) – ich wniosek nie jest nigdzie umocowany prawnie!
Nie ma żadnej konieczności korzystać z ich wzoru i ograniczać swoje pozwolenie.
Jeżeli będą nalegali o skorzystanie z ich wniosku to poproście o podanie podstawy prawnej na piśmie – na telefon takich rzeczy się nie załatwia!
Nie dostaniecie takowej podstawy i nic się nie stanie jak nie skorzystacie z ich wzoru.
Żandarmeria chce żeby dosłać jaka broń chcę kolekcjonować według ich wzoru na stronie.
Wypisz im całą listę broni jaką znajdziesz w internecie - oczywiście w wersji powtarzalnej i samopowtarzalnej (z wyłączeniem broni samoczynnej).
- zaznacz, że zbiór broni kolekcjonerskiej nie jest i nie może być zbiorem zamkniętym jak w uzasadnieniu wniosku już wspomniałeś,
- w związku z powyższym chcesz kolekcjonować broń bocznego zapłonu, centralnego zapłonu oraz gładkolufową i nie jesteś w stanie określić ile jakich modeli/typów/rodzajów każdego z powyższych znajdzie się w Twojej kolekcji,
- wyślij pismo o braku konieczności pozwolenia z podziałem - jest na pierwszej stronie.
OŻW chcę abym skorzystał z ich wzoru wniosku o wydanie pozwolenia na broń.
Wzór wniosku nie jest nigdzie prawnie uregulowany i jest tylko i wyłącznie ich wzorem wniosku.
Zgodnie z ustawą o ochronie informacji niejawnych dokumentem jest nawet kawałek deski z naniesionym tekstem więc możesz wniosek napisać jak chcesz i na czym chcesz – wzór ten nie jest również zdefiniowany przez Ustawę o broni i amunicji jak i Kodeks Postępowania Administracyjnego.
Jeżeli ktoś z OŻW upiera się, że to musi być ich wzór wniosku to poproś go o podanie podstawy prawnej na piśmie.
VI. Otrzymaliśmy decyzję pozytywną na wnioskowaną ilość broni palnej do celów kolekcjonerskich i co dalej?Po otrzymaniu pozytywnej decyzji, która uprawomocniła się w podanym terminie wysyłamy wniosek o wydanie zaświadczenia na zakup broni palnej – każdy taki jeden wniosek kosztuje 17 zł – możemy wystąpić o maksymalnie taką ilość na ile sztuk broni dostaliśmy pozwolenie.
Tzw. promesy są ważne bezterminowe, ale nie dłużej niż ważność dowodu osobistego, którego numer jest podany na zaświadczeniu.
W otrzymanej decyzji będzie pouczenie o prawie do odwołania, tam będzie też termin uprawomocnienia się decyzji – na tym etapie możemy wysłać oświadczenie o tym, że zgadzamy się z otrzymaną decyzją i jednocześnie wysłać wniosek/podanie o wydanie zaświadczeń do nabycia broni (promes).
Numer konta, na który wysyłamy opłatę za promesy jest ten sam, na który wysyłaliśmy 242 zł opłaty skarbowej za wydanie pozwolenia.
Na tym etapie jeszcze nie otrzymamy czerwonej książeczki – legitymacji posiadacza broni palnej.
VII. Mamy już „promesy”, decyzję i co dalej?Dalej to już kupujemy broń i kasetkę/szafę z certyfikatem S1.
Szafa/urządzenie do przechowywania broni palnej musi być kupione najpóźniej razem z pierwszą zakupioną sztuką broni – musimy mieć, gdzie ją przechowywać.
Oczywiście teoretycznie możemy ją użyczyć jakiemuś sportowcowi, ale temat jeżeli dla prawników jest dość oczywisty to niekoniecznie dla interpretującego przepisy kontrolującego.
Szafa S1 nie musi być przytwierdzona do elementu konstrukcyjnego budynku – chociaż dla własnego RWD jak jest możliwość to lepiej ją przytwierdzić – nawet lepiej dla ubezpieczyciela.
Stanowisko KGP w sprawie kotwienia urządzeń do przechowywania broni o klasie minimum S1:
VIII. Kupiłem broni i co dalej?1. Czy może nosić broń do celów kolekcjonerskich?
- bez zgody odpowiedniego organu nie możesz nosić broni do celów kolekcjonerskich, ale możesz ją przemieszczać.
2. Czym jest przemieszczanie, a czym noszenie broni
- noszenie broni jest wtedy kiedy w broni znajduje się amunicja – w komorze nabojowej lub magazynku przyłączonym do borni,
- przemieszczenie broni jest wtedy kiedy jest ona rozładowana – rozporządzenie stanowi o tym, że broń nosi się w kaburach lub futerałach – jednakże ustawa jasno wskazuje, że noszenie występuje w przypadku załadowanej broni więc przemieszczać można ją nawet w reklamówce ze sklepu byle była rozładowana.
Oczywiście dla własnego RWD lepiej jest mieć ją w odpowiednim pokrowcu lub futerale.
3. Najpóźniej w dniu zakupu powinienem mieć, gdzie przechowywać zakupioną broń – czyli razem z bronią powinienem mieć również szafę/kasetkę klasy S1.
4. Razem z bronią mogę kupić do niej amunicję.
5. Po zakupie broni mam 5 dni na jej rejestrację – można to zrobić listownie lub osobiście.
a) osobiście: do OŻW udaję się z umową kupna – sprzedaży broni lub fakturą ze sklepu,
b) listownie: do OŻW wysyłam pismo przewodnie/wniosek o rejestrację danej sztuki broni do celów kolekcjonerskich – liczy się data stempla pocztowego – razem z pismem przewodnim, w którym warto zawrzeć nazwę broni, markę, model, kaliber, rodzaj amunicji (np. 9 x 19 mm, 9 x 18 mm) również numery broni – dane te powinny pokrywać się z tym co jest zapisane w umowie/fakturze.
6. Po rejestracji pierwszej sztuki w liście zwrotnym otrzymamy legitymację posiadacza broni palnej czyli tzw. czerwoną książeczkę.
Przy rejestracji kolejnej zakupionej sztuki broni palnej musi odesłać legitymację, aby nowa broń została do niej wpisana.
7. W czasie kiedy poruszamy się z bronią musimy mieć przy sobie legitymację posiadacza broni palnej lub decyzję administracyjną i umowę kupna-sprzedaży broni/fakturę.
8. Amunicję do posiadanej broni kupujemy na podstawie legitymacji posiadacza broni palnej i nigdzie jej nie rozliczamy – panie i panowie to nie jest wojsko tylko prywatna broń czyli strzelasz na tyle na ile cie stać.
IX. Mam już broń, książeczkę i co dalej?Teraz możesz śmiało jechać na strzelnicę.
Czy na strzelnicy możesz strzelać samodzielnie? Niestety nie – potrzebujesz prowadzącego strzelanie – możesz być nim sam lub ktoś inny, ale taka osoba jest wymagana regulaminem strzelnicy.
Uprawnienia prowadzącego strzelanie możesz zrobić samodzielnie. Ostatnio jakieś stowarzyszenie robi prowadzącego strzelanie na broń samoczynną – dla mnie to pic na wodę bo czym różni się prowadzący strzelanie dla AK strzelającego ogniem ciągłym od AK strzelającego ogniem pojedynczym? Niczym.
Jeżeli w okolicy masz strzelnicę i klub strzelecki/kolekcjonerski, który ma do niej dostęp to wart pomyśleć nad zapisaniem się do nich w zależności od tego co daje członkostwo np. dostęp do strzelnicy itp.
X. Przepisy dotyczące przechowywania broni z podziałem dla posiadaczy poszczególnych rodzajów pozwolenia na posiadanie broni – przydatne dokumenty w szafie w razie kontroli.Przepisy rozporządzenia w sprawie przechowywania broni z oznaczeniem tego co dotyczy poszczególnych posiadaczy (pozostali posiadacze to m.in. kolekcjonerzy):
Wersja do druku:
Stanowisko KGP w sprawie braku konieczności kotwienia szaf S1: