Mój post z innego forum:
Zakładam osobny temat odnośnie modyfikacji 9 mm PM wz. 63 RAK - komuś w wątku o RAK'u nie pasowało, że tam toczy się dyskusja na ten temat.
Na początek następujące modyfikacje:
- łoże/chwyt z szyną RIS
- stopka kolby oraz jej blokada
- koncepcja latarki w łożu/chwycie
Åoże oraz szyna RIS:

Åoże pochodzi z kbs wz. 96 BERYL, szyna RIS od ASG (tak, bÄ™dzie siÄ™ trzymać i da radÄ™ - od kilku lat mam takÄ… zamontowanÄ… na AKMS'ie i dziaÅ‚a).
O zgrozo co dla niektórych to do skrócenia śruby użyłem dremela oraz gumówki, ale spokojnie poprawiłem gwint odpowiednią narzynką.
Stopka kolby oraz jej blokada:
Dwie wersje - z miękkiej gumy/pianki oraz wersja z kolby od repliki ASG MP5A3J:
Blokada stopki polega na włożeniu odpowiednio wygiętej blaszki, która powoduje blokowanie się stopki.
Stopka od repliki MP5

Stopka z gumy/pianki w wersji ZTS:

Pozostaje jeszcze wycięcie na cofający się zamek przy strzelaniu ze wsuniętą kolbą.
Niestety stopka od MP5 też powoduje blokowanie się zamka więc należałoby ją obciąć na górnej krawędzie.
Blokada stopki kolby:

Koncepcja latarki - do zdjęcia przymocowana chwilowo. Jeżeli zdecyduję się na jej montaż to zostanie ona osadzona odpowiednio głębiej.
Zasilanie: ogniwo 18650 lub CR123 w zależności co się ostatecznie zmieści (CR123 na 100% się zmieści, gorzej z 18650).

Kolejne modyfikacje jakie pozostały do wykonania:
- montaż kolimatora,
- zaczep kolby, który ustawi ją pod kątem prostym,
- nakładka na chwyt, ale tutaj się zastanawiam nad sensem i potrzebą tej modyfikacji,
- powiększony zaczep magazynka.