I tak dziwi mnie, że wzięli Beryle bo z AKMS'ów się wycofali i mięli iść tylko w PM-06 - z tego co ze znajomymi z SW rozmawiałem.
Nie zdziwiłoby mnie gdyby pełnowymiarowy Beryl to pozostałości po starym systemie szkolenia opartym na AK - te same przyrządy celownicze (w mini Berylu jest przeziernik), obsługa też niemalże ta sama (wiadomo mini wiele się nie różni), ale też linia celownicza dłuższa...
Niedługo pewnie się dowiem czegoś więcej bo do ośrodków szkolenia najpierw trafią Beryle, a wtedy dowiem się co i jak.
Inna sprawa "opracowała samopowtarzalną... podobnie jak Radom Sport", gdzie różnice pomiędzy Radom Sport - Beryl "A" i "C" (poza działaniem w trybie samopowtarzalnym tylko) są zasadniczo kosmetyczne - inne łoże, kolba, dźwignia bezpiecznika (z półką), powiększona dźwignia zaczepu magazynka i to w sumie było by na tyle.
Więc "wielkie wyjście naprzeciw" - śmiech na sali bo pewnie wyglądało to na zasadzie "Heniu weź Beryl Sporta i ubierz go w graty od "C" i powiemy, że to wersja specjalnie opracowana dla SW".
Jeżeli tak u nich przebiega proces opracowywania broni to niestety jest to dalej na zasadzie "i tak wezmą co im damy bo co kupią i od kogo jak nie od nas"...