Takiego tematu chyba jeszcze nie poruszaliśmy albo nie pamiętam, gdzie jest...
Tak czy inaczej jakie są wasze sprawdzone środki do czyszczenia i konserwacji broni oraz same metody, sposoby przeprowadzania tego procesu?
Jeżeli chodzi o środki to ostatnio używam:
- Pro Tech Weapon Cleaner - do czyszczenia
- Pro Tech Penetrator - do czyszczenia
- Brunox zielony w płynie - do konserwacji
Wcześniej używałem:
- McKennick 9 w 1 - do czyszczenia i konserwacji - super środek nie tylko do broni
- McKennick mleczko technologiczne - do czyszczenia przewodu lufy, zdziera farbÄ™ i szkodzi oksydzie
- Brunox pomarańczowy - do czyszczenia i konserwacji
Procedura samego czyszczenia na ogół przebiega u mnie następująco:
- częściowe rozłożenie
- wytarcie wszystkiego na sucho szmatkÄ…
- przetarcie lufy szczotką mosiężną lub najpierw środek zależnie od stopnia zabrudzenia
- użycie środka - ostatnio wspomniany Pro Tech Penetrator
- czyszczenie lufy szczotką mosiężną i jeszcze raz Penetrator
- przetarcie szmatkÄ…
- użycie środka - ostatnio wspomniany Pro Tech Weapon Cleaner, który zmywa Penetratora
- wytarcie wszystkiego szmatkÄ…
- przetarcie lufy
- smarowanie/konserwacja - ostatnio zielony Brunox
- złożenie wszystkiego w całość
Z narzędzi, którymi można zrobić wiele zarówno w AKMS jak i każdej broni są narzędzia dentystyczne, które pozwalają na wybranie syfu, ale także pracę przy sprężynkach, zapadkach, dźwigniach itp. czyli nadają się do każdej broni.
Sprawdzają się przy wyciąganiu syfu z okolic pazura wyciągu i czoła zamka.

W przypadku nowej - używanej broni, którą przytargam do domu zabieram się za całkowite (oczywiście na ile mi stan wiedzy i dostępność instrukcji pozwoli bo czasami pewnych rzeczy lepiej nie ruszać) rozłożenie wszystkiego w celu przeczyszczenia i nasmarowania całości.
Ostatnio tak właśnie miałem z Taurusem 941, którego bęben wychodził tak ciężko, że trzeba było mu pomagać wypychając go na siłę - okazało się, że stary smar zasechł i całość nie pracowała tak jak należy.
W związku z czym polecam odpowiednie rozłożenie i złożenie nowej - używanej broni w celu dokładnej oceny mechanizmów, ale i właściwej jej konserwacji jak i przygotowania do dalszej eksploatacji.
Do tego ma to wymiar edukacyjny bo pozwala się na dokładne zapoznanie z posiadaną konstrukcją strzelecką.