Autor Wątek: [23] KARABIN GALIL SAR ( גליל רובה )  (Przeczytany 57999 razy)

061

• Administrator
  • Hero Member
Odp: [23] KARABIN GALIL SAR ( גליל רובה )
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 05, 2018, 10:07:07 pm »
No dobra jestem.
Po pierwsze Witaj - miło nam, że z nami jesteś !

Po drugie - jeżeli interesuje cię dwójnóg do Galila to skontaktuj się z Eustachym z forum - dostał ode mnie numer do człowieka, który miał kilka sztuk. On kupił od niego. Przez dłuższy czas jestem zagramanicą i nie jestem w stanie dotrzeć sam do tego numeru.

Tak 89 to rok produkcji - czyli masz z tego samego roku co mój SAR  ;)

Co do lufy - może to lufa z zestawów remontowych lub wymieniana przy okazji remontu generalnego - ciężko powiedzieć dlaczego nie ma bić.
Fajnie by było jak byś porobił zdjęcia - może coś więcej uda się ustalić.
CR to będzie informacja o chromie w przewodzie lufy - ale raczej wątpię żeby tego chromu w niej nie było.
Może po prostu przez jakiś czas nie nabijali takich informacji.
Żeby sprawdzić skok gwintu - można to zrobić wyciorem. Jak nie znajdziesz w necie jak - to opisze!

Co do pasa to polecam sklep:
www.israeli-weapons.com
Maja dobre ceny, wysyłają do Polski i są kontaktorem IDF-u
Byliśmy nawet przez chwilę dilerem na Polskę, ale z Izraela liczą przy większych zamówieniach straszne cło i się przestało opłacać. Za pas cła nie zapłacisz !

Używane pasy z naszywką jednostki to musisz szukać na ebay.com
Tarcze też raczej tam!
Jak byś nie znalazł to mogę ci zrobić, jak wrócę, kolorowe ksero. Ja takich kopii używam bo tych oryginalnych do dziurawienia mi szkoda.

A teraz sprawa "samostrzałów"
Nie ma takiej możliwości żeby jak broń jest sprawna - padł strzał przy przeładowaniu. Nawet jak spłonki są najdelikatniejsze.
Delikatne nakłucie spłonki to norma - i tak już musi być.
Na twoim miejscu przyjrzałbym się iglicy czy wszystko jest OK. Trzeba by ją wyjąć i wyczyścić dokładnie kanał.
Jak to nie pomoże to trzeba by się przyjrzeć mechanizmowi spustowemu. Przy przeróbce mógł ktoś coś pochrzanić i spust samoczynny może działa jak nie powinien.
Przypadek ciekawy i chÄ™tnie po pilotujÄ™ go dalej !  dawaj znać !

sprengkapsel

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 06, 2018, 10:05:50 am »
Hej
 dziÄ™ki za odpowiedź . PorobiÄ™ zdjÄ™cia jak tylko wrócÄ™ do domu .  Jak bÄ™dziesz miaÅ‚ możliwość to bÄ™dÄ™ wdziÄ™czny za kopiÄ™ tarczy. Ona tak jak podobna dla M16 także przystrzeliwuje broÅ„ na 25 /300 metrów ?
 Pas noÅ›ny zamówiÄ™ w tym sklepie z linku  -kurcze tyle szperaÅ‚em w necie i tego sklepu  nie  znalazÅ‚em :/  -dziÄ™ki
Co do samostrzałów. WspominaÅ‚em o tym przypadku znajomemu rusznikarzowi padÅ‚o" a no tak tam jest ta bezwÅ‚adna iglica" - dalej tematu nie mÄ™czyÅ‚em . Strzelam tylko GGG i tam nic takiego siÄ™ nie dzieje -ale zobaczymy . Czeka mnie podróż do rusznikarza z inna broniÄ… wezmÄ™ Galila z sobÄ… może coÅ› faktycznie jest nie tak jak należy.       

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 06, 2018, 12:42:41 pm »
Z kopią tarczy nie ma problemu - ale niestety trochę poczekasz - aż skończę zagraniczne kontrakty. Na tą chwilę do około marca ale mam nadzieję trochę przedłużyć jak się da !!

Tak tarcza do przystrzeliwania jest wzorowana na amerykańskiej i na 25 uzyskujesz tzw battle zero. 25 m = 300 m.

Dawaj znać co i jak z twoim Galilem !

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 06, 2018, 09:25:55 pm »
A teraz sprawa "samostrzałów"
Nie ma takiej możliwości żeby jak broń jest sprawna - padł strzał przy przeładowaniu. Nawet jak spłonki są najdelikatniejsze.

Mieliśmy u siebie dwa lub trzy takie przypadki przy Berylu, ale na amunicji ślepej. Nawet w jakiejś komisji badającej to zdarzenie (w czasie salwy gazy poszły po karku facetowi w pierwszym szeregu), ale niestety nie udało się tego powtórzyć, a tydzień później na treningu ponownie coś takie się zdarzyło i tego akurat byłem świadkiem.

Najprawdopodobniej była źle osadzona spłonka w amunicji, ale nie sprawdziłem tego wcześniej, ale też nie rzuciło się nikomu w oczy, aby jakoś specjalnie mocno wystawały.

sprengkapsel

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 08, 2018, 01:37:52 pm »
Witam . Zrobiłem kilka zdjęć.
https://photos.app.goo.gl/NKhqD9gbHu4pNLXI3

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 08, 2018, 01:46:41 pm »
Ładny egzemplarz!
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 08, 2018, 06:46:09 pm »
sprengkapsel
Ale nówka !!!!
Fajny !
Moim zdaniem (ale jakimÅ› super specjalistÄ… od Galila nie jestem ! )  to możliwe, że twój Galil jest jednak starszy, a przeszedÅ‚ generalny remont gdzie dostaÅ‚ nowÄ… lufÄ™ z 1989 roku.
A swoja tezę wysnułem po tym, że brakuje u ciebie szyny pod optykę. Jak sobie zobaczysz u mnie na stronie zdjęcia mojego SAR z 1989 roku - to po lewej stronie broni zamiast frezu odciążającego u mnie jest szyna do której można przyczepić akcesoria jak celownik optyczny czy noktowizor.

W żaden sposób nie umniejsza mu to oczywiÅ›cie !  Takie historie czasem sÄ… nawet dla kolekcjonera broni wojskowej dodatkowymi smaczkami !

LARPAK
ZnajÄ…c naszÄ… amunicjÄ™ to faktycznie mogÅ‚o być coÅ› nie tak.   Ja w życiu siÄ™ nie spotkaÅ‚em z takim czymÅ› a trochÄ™ AK i pochodnych przez moje Å‚apy siÄ™ przewinęło.

sprengkapsel

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 08, 2018, 07:18:56 pm »
też mi siÄ™ wydaje ,że to jest jakiÅ› "kundel" :) MiaÅ‚em z nim trochÄ™ problemów które chyba sam sobie najpierw wygenerowaÅ‚em a później sam rozwiÄ…zaÅ‚em ;) . Zerknij na zdjÄ™cie gdzie widać obok zapapranego numeru broni gwiazdkÄ™ odbioru , obok jest maleÅ„kie bicie nie wiem czego  ale czegoÅ› jest . Podobno to bicie oznacza remont broni.
 Na poczÄ…tku po kupnie obawiaÅ‚em siÄ™ o skupienie . SiaÅ‚ po tarczy na 100 i sam nie wiedziaÅ‚em  gdzie szukać przyczyny , w lufie , w amunicji , czy we mnie . Najpierw testowaÅ‚em amunicjÄ™ - doszedÅ‚em do wniosku że moja lufa to 12 a nie 7 po skoÅ›niakach na tarczy (przy okazji wyszÅ‚a sprawa samostrzałów )   dalej, że czy strzelam Geco czy Hornady  wyniki sÄ… podobne co GGG - wiÄ™c nie ma co siÄ™ napinać na drogÄ… amunicjÄ™ . Lufa wyglÄ…daÅ‚a porzÄ…dnie (ale specjalista nie jestem),w koÅ„cu znalazÅ‚em - Å›ruby kontrujÄ…ce muszkÄ™ byÅ‚ luźne i muszka potrafiÅ‚a siÄ™ przestawić podczas strzelania raz w jednÄ… raz w drugÄ… stronÄ™. Teraz na 100 metrów udaje mi siÄ™ seriÄ… 5 strzaÅ‚owÄ… zmieÅ›cić  siÄ™ 4 strzaÅ‚ami w dziesiÄ…tce (tarcza popiersie )  w kwadracie 5cm na 5cm,   a ten 5 zawsze mi gdzieÅ› ucieknie co rujnuje moje dobre samopoczucie  ;) ;D  . Jak go kupowaÅ‚em to ta partia jeszcze miaÅ‚a przyrzÄ…dy do strzelania w nocy . Kolejna partia byÅ‚a już ich pozbawiona. Wydaje mi siÄ™ że proces pozbawiania galili tych przyrzÄ…dów jest dość brutalny . MiaÅ‚em okazjÄ™ strzelać z takiego i na 25 metrów mocno biÅ‚ w prawo . Tak jak by ktoÅ› przestawiÅ‚ muszkÄ™ -może wÅ‚asnie podczas wybijania muszki trytowej - ale to tylko moje domniemanie :)   
 Tak czy inaczej dziÄ™ki za miÅ‚e sÅ‚owa i informacjÄ™ . Jak wrócisz byÅ‚bym wdziÄ™czny za kopiÄ™ tarczy . Oryginalny pas już zamówiÅ‚em , pozostaje jeszcze dwójnóg i bÄ™dzie gotowy .       

sprengkapsel

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 24, 2018, 12:06:43 pm »
Pas doszedł zaskakująco szybko.
WczeÅ›niej  szukajÄ…c pasa noÅ›nego do Galila kupiÅ‚em w sklepie Frontowiec najbliżej podobny do oryginałów taki pas :
 https://www.frontowiec.com/pl/pasy-do-broni/2245-pas-nosny-rp-do-akm-swd-wspolczeny-dwupunktowy-oliwkowy.html

Niestety nie ma na nim tej magicznej kieszeni na stoppery do uszu oraz tych małych "rękawów" przy karabińczykach (czemu one służą ?)

Teraz mam oryginał i można porównać . To co na pierwszy rzut oka widać to bardzo liche karabińczyki jakie ma pas z Izraela .
Te z Frontowca to zapiÄ™cia sÄ… bardziej masywne i solidniejsze .  TaÅ›ma ma takÄ… samÄ… szerokość , z Frontowca jest nieco bardziej sztywna i ma inny splot  .Oba pasy sÄ… praktycznie w taki sam sposób odszyte.   
PodsumowujÄ…c - Na wojnÄ™ nie jadÄ™, gdzie obawa że zahaczÄ™ o coÅ› pasem i urwÄ™ karabiÅ„czyk byÅ‚a by wiÄ™ksza  :) Co oryginaÅ‚ to oryginaÅ‚ z charakterystycznÄ… kieszonkÄ…. Ale dla kogoÅ› komu nie zależy na tych detalach pas z Frontowca jest w zupeÅ‚noÅ›ci wystarczalny.     

Okruch

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 24, 2018, 01:12:11 pm »
Rękawy mają wytłumić dzwonienie metalowych karabinków/"karabińczyków" o elementy broni.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 24, 2018, 01:52:59 pm »
Po robocie pokuszę się o komentarz w sprawie pasów - teraz muszę gonić.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 24, 2018, 07:22:00 pm »
No dobra to taka historia - skąd się w ogóle ten pas IDF-u wziął.
Wszystko zaczęło się od tego że Zahal / IDF co jakiś czas dostaje od rządu USA pomoc wojskową. Dzięki temu a raczej przez taką pomoc - umarł Galil, a wariacje na temat M16 zalały całą armię Izraelską. Do dzisiaj można znaleźć np sporo zdjęć żołnierzy IDF-u noszących na hełmach pokrowce w pustynnym trzy kolorowym kamuflażu z logo USMC.
No i przy okazji takiej dostawy IDF - otrzymał w darze coś co w US ARMY nazywa się - Strap, Carrying, General Purpose. Te dzisiejsze pasy do broni to nic innego tylko zaadoptowany właśnie taki pas. Dodano z biegiem czasu kilka elementów ale pochodzenie jest jedynie słuszne ;-)

No i taka to była historia.

Tak jak Okruch pisze - te rękawy służą do "wytłumienia" dźwięków karabińczyków.
Ten pas z twojego linka to te karabińczyki ma w ogóle z du*y - te były zaprojektowane do dopinania szelek do pasa lub ładownic. Standardowe pasy - zarówno protoplasta jak i docelowe mają normalne karabinki.

Eustachy

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 26, 2018, 02:18:14 pm »
Widzę, że GalilFlu postępuje :)

Ogólnie większość, jak nie wszystkie Galile to "składaki", bo były w czynnej służbie i to tak na serio. Dlatego naprawy w tym sprzęcie to codzienność.

Gdzie kupiÅ‚eÅ› korki do amortyzacji zamka  ?

sprengkapsel

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 28, 2018, 01:45:33 pm »
Kolega z forum bron i web  AXN - nick . ZamawiaÅ‚ z USA . PodłączyÅ‚em siÄ™ do jego zamówienia.

Eustachy

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 28, 2018, 04:04:20 pm »
No cóż. Nie ma mnie na iwebie ....  Czyli .... Mnie pozostajÄ… standardowe nakÅ‚adki jak do kaÅ‚acha :) 

A pasek mam z Izraela - link od 061 :)

Numery masz od 100xxxx :) ? Ja mam od 110xxx :)