No dobra jestem.
Po pierwsze Witaj - miło nam, że z nami jesteś !
Po drugie - jeżeli interesuje cię dwójnóg do Galila to skontaktuj się z Eustachym z forum - dostał ode mnie numer do człowieka, który miał kilka sztuk. On kupił od niego. Przez dłuższy czas jestem zagramanicą i nie jestem w stanie dotrzeć sam do tego numeru.
Tak 89 to rok produkcji - czyli masz z tego samego roku co mój SAR

Co do lufy - może to lufa z zestawów remontowych lub wymieniana przy okazji remontu generalnego - ciężko powiedzieć dlaczego nie ma bić.
Fajnie by było jak byś porobił zdjęcia - może coś więcej uda się ustalić.
CR to będzie informacja o chromie w przewodzie lufy - ale raczej wątpię żeby tego chromu w niej nie było.
Może po prostu przez jakiś czas nie nabijali takich informacji.
Żeby sprawdzić skok gwintu - można to zrobić wyciorem. Jak nie znajdziesz w necie jak - to opisze!
Co do pasa to polecam sklep:
www.israeli-weapons.comMaja dobre ceny, wysyłają do Polski i są kontaktorem IDF-u
Byliśmy nawet przez chwilę dilerem na Polskę, ale z Izraela liczą przy większych zamówieniach straszne cło i się przestało opłacać. Za pas cła nie zapłacisz !
Używane pasy z naszywką jednostki to musisz szukać na ebay.com
Tarcze też raczej tam!
Jak byś nie znalazł to mogę ci zrobić, jak wrócę, kolorowe ksero. Ja takich kopii używam bo tych oryginalnych do dziurawienia mi szkoda.
A teraz sprawa "samostrzałów"
Nie ma takiej możliwości żeby jak broń jest sprawna - padł strzał przy przeładowaniu. Nawet jak spłonki są najdelikatniejsze.
Delikatne nakłucie spłonki to norma - i tak już musi być.
Na twoim miejscu przyjrzałbym się iglicy czy wszystko jest OK. Trzeba by ją wyjąć i wyczyścić dokładnie kanał.
Jak to nie pomoże to trzeba by się przyjrzeć mechanizmowi spustowemu. Przy przeróbce mógł ktoś coś pochrzanić i spust samoczynny może działa jak nie powinien.
Przypadek ciekawy i chętnie po pilotuję go dalej ! dawaj znać !