Autor Wątek: Broniowe NowoÅ›ci  (Przeczytany 315877 razy)

Okruch

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
Odp: Broniowe Nowości
« Odpowiedź #855 dnia: Września 05, 2018, 10:49:46 am »
Pytanie, ile w tym było winy Prexera. Jeżeli ktoś zamawia pistolet, którego nie da się rozłożyć z nabojem w lufie (znacie inny pistolet z takim rozwiązaniem), bo traktuje swoich oficerów jak dzieci specjalnej troski, do niego zamawia źle dopasowaną kaburę... Czy to wina pistoletu, że jest jaki jest? Porównajmy to z Glockiem - jakie doświadczenie w produkcji broni miał Gaston pod koniec lat siedemdziesiątych? Mało tego - czy plaga postrzeleń się przy wkładaniu Glocków w kabury z palcem na spuście zaszkodziła broni?

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #856 dnia: Września 05, 2018, 11:07:52 am »
Tyle że pękające części i szkielety to już zdaje się wina wykonawcy.
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #857 dnia: Września 05, 2018, 06:17:43 pm »
Szczerze to wygląda jak gówno!

Wg opisu jego wymiary są większe niż WIST 94, który do najmniejszych nie należy!
Co ciekawe to jest też większy od Glock 17...

Siła spustu:
- PW INKA: 15N i 50N (sic!)
- WIST 94: 30N
- GLOCK 17 gen. 5: 26N
- GLOCK 17 gen. 4: 28 N
- P-83 wg jednych materiałów jakie znalazłem u siebie ma: 12 - 27N (niestety ciężko powiedzieć czy to są wartości dla SA i DA czy ogólny zakres dla SA)
- CZ 75B: 18N i 40N wg wikipedii, niestety w instrukcji nie znalazłem tych danych

Opisana kabura na biodro wygląda na zdjęciu jak kabura na pas i to dość wysoka!
Co przy takim gabarycie broni będzie komicznie wyglądało przy dobywaniu, a i do łatwych należeć nie będzie zwłaszcza przy niskich osobach.

Do tego przycisk w tej kaburze to raczej jakaś kpina bo coś mi się wydaje, że może kierować palec bezpośrednio na język spustowy!

Szyna do latarki/wskaźnika jest jakby za mało podcięta do tyłu - oczywiście dedykowanej nie ma więc może się okazać, że użycie tego co jest na rynku sprawi, że się nie da - chyba, że mowa o wynalazkach sprzed 20 lat...

Te wycięcia pod palce mogli sobie darować bo to jakaś kpina jest, a całość pistoletu wygląda jak skopiowana z kilku różnych.

Zrzut magazynka - dla mnie to rozwiązanie rodem z P99 i USP to porażka.
Jedyne, które w miarę dobrze się używało to z USP 45C, które jest powiększone, ale i tak wolę klasyczny przycisk, który łatwiej obsługuje się kciukiem jak środkowym palcem.

Kilka lat temu bodajże 1 brygada pancerna chciała kupić 3000 szt. pistoletów - przetarg wstrzymano, aby dać czas FB na dokończenie prac nad tą ich makietą - oczywiście nic z tego nie wyszło i przerzucili się na doskonalenie MAG'a i wyszedł im RAGUN.
Teraz widzę WITU coś kombinuje, ale zamiast zrobić coś sensownego to robi wielką krowę...

Jeden wielki misz masz kilku różnych klamek bez większego sensu, ładu i składu.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #858 dnia: Września 05, 2018, 07:16:37 pm »
Oj byliśmy dzisiaj na MSPO i oglądałem to i inne cuda.
Fakt że to coś wygląda jak g... Na razie to prototyp - Co z tego wyjdzie to zobaczymy - nie chce mi się na razie nawet o tym myśleć.
Fakt że Wist wyszedł jak wyszedł to głównie zasługa MON i fantastycznych wymagań.
Najbardziej to mi żal tego prototypu z Radomia zamiast którego zrobili Raguna !!! Może kiedyś do tego wrócą.

Zaraz wrzucę moje bida zdjęcia tego czegoś z Prexera.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #859 dnia: Września 05, 2018, 08:07:34 pm »
Wydruk 3D:

I sam on:

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #860 dnia: Września 05, 2018, 08:21:46 pm »
To drugie zdjęcie to żeś chyba kalkulatorem robił. Czy ja wiem, nie wygląda toto żle, zwłaszcza w porównaniu z ragunem.

Okruch

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #861 dnia: Września 05, 2018, 09:30:17 pm »
Zwalniacz wajchowy ma dwie zalety: możesz go zwolnić palcem wskazującym, co dodatkowo podnosi bezpieczeństwo; poza tym przy moich krótkich palcach jest to tak naprawdę jedyna możliwość zwolnienia magazynka silną dłonią, bez zmiany ułożenia broni w dłoni. Cezetki, Beretty i inne przyciskowce - muszę zwalniać kciukiem lewej ręki, lub przekładać przycisk na prawą stronę do wciskania palcem wskazującym.

Odrobina treningu nie zaszkodzi :)

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #862 dnia: Września 05, 2018, 09:32:51 pm »
Tu pełna słuszność. Też wolę tzw. europejski zwalniacz magazynka. Choć po prawdzie powinien się zwać niemiecki.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #863 dnia: Września 05, 2018, 10:30:58 pm »
Wygląda to tragicznie, nie ma żadnego ładu i składu.

Z tym zwolnieniem magazynka palcem wskazującym silnej ręki też nie jest tak kolorowo jakby się wydawało - jednym pasuje, a innym nie, z kolei łatwiej było w USP 45C, zawsze można środkowym palcem, ale jakoś tak jak dla mnie to nie jest najwygodniejszy i najszybszy sposób.

Porównywałem ostatnio na strzelnicy G17 gen. 4 i gen. 5 - powrót do płaskiego chwytu sprawił, że pistolet leży lepiej w ręce.
Można powiedzieć, że wiele konstrukcji nie weszło lub odchodzi od wyżłobień na palce, a WITU odkryło nowość...

Okruch

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #864 dnia: Września 06, 2018, 10:13:47 am »
https://www.milmag.pl/news/view?news_id=1318

Larpak: jeżeli masz palce długie, to owszem - zwalnianie wskazującym jest upierdliwe, ale za to bez problemu dosięgniesz przycisku kciukiem. Ja nie mam wyjścia, jak wspomniałem wyżej.

Co do Inki, to mam wrażenie, że lekcja WISTa została odrobiona. Zobaczymy. O formę też bym się nie martwił, pamiętacie pierwszy model MSBSa z 2007 roku?

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #865 dnia: Września 06, 2018, 11:00:51 am »
Jakoś przy P99 kciukiem nie sięgam, a palcem wskazującym nie widzę tego, jak już to środkowym.

Magazynek wzięli z WIST'a, a ta mocno wystająca stopka to porażka zwłaszcza w ładownicach.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #866 dnia: Września 06, 2018, 04:09:45 pm »
Na tÄ… chwilÄ™ to nie wcelowali z nazwÄ…  ???
Powinien siÄ™ nazywać "PW TOPÓR"  ;D

No ale zobaczymy co z tego brzydala siÄ™ wykluje  ::)

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #867 dnia: Września 06, 2018, 05:25:47 pm »
A co, jest wielkości P09?

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #868 dnia: Września 07, 2018, 08:12:46 pm »
Takie mnie przemyślenia naszły - Nie znajduje w naszej historii takiego momentu kiedy by było opracowywane tyle nowych konstrukcji strzeleckich. Tylko się cieszyć!, nawet jak powstaje kupa to konstruktorzy i całe przedsiębiorstwa nabywają doświadczenia !!!

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #869 dnia: Września 07, 2018, 08:57:29 pm »
O i to jest pozytywne myślenie. Nie tak jak Lary...