Autor Wątek: Dla instruktorów / Prowadzących strzelanie  (Przeczytany 63242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
Odp: Dla instruktorów / Prowadzących strzelanie
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 05, 2017, 12:32:14 pm »
Art. 11. Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
2) używania broni w celach sportowych, szkoleniowych lub rekreacyjnych na strzelnicy działającej na podstawie zezwolenia właściwego organu;

Teraz pytanie czy osoba prywatna ma możliwość przeprowadzenia komuś strzelania rekreacyjnego - nie brałeś za to pieniędzy więc pewnie tak.
Do tego wg ustawy o sporcie każda aktywność fizyczna jest sportem tak w skrócie.

Nie potrzeba mieć firmy, aby kogoś przeszkolić tym bardziej, że nie brałeś za to pieniędzy - nikt się nie doczepi o prowadzenie działalności bez kwitów.
Bo równie dobrze możesz kogoś uczyć jazdy samochodem po prywatnym terenie czy też podwieźć autostopowicza - dopóki nie bierzesz za to kasy, nie łamiesz przepisów to jest OK.

Przygotowywałeś kolegę do egzaminu na patent, a do tego rekreacyjnie sobie strzelaliście i w czasie tej rekreacyjnej przerwy pomiędzy przygotowaniami doszło do nieszczęśliwego wypadku jak mniemam.

Nie myl też "użyczenia broni" z jej udostępnieniem na strzelnicy bo to dwie różne sprawy, a jedno źle użyte słowo może narobić pewnych komplikacji.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 05, 2017, 12:33:54 pm »
Rozumiem. Dzieki, to mi sporo wyjaśniło.
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 05, 2017, 12:36:09 pm »
Spokojnie !
Tak jak pisał LARPAK - można sobie wszystko pospisywać, żeby być przygotowanym jak by co.
To czy sprawa się w ogole rozwinie to już inna sprawa. Trzeba czekać !
AD ARMA to dobry pomysł !
Fakt, ze lepiej być zawczasu obstawionym.

Dobrze by było ściągnąć sobie regulamin strzelnicy i zobaczyć co tam jest napisane. Szczególnie czy jest tam cos o odległości bezpiecznej do celów metalowych.
Byleś wypisany w książce ?

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 05, 2017, 12:51:19 pm »
Tak byliśmy wpisani obaj. Regulamin czytałem kiedyś tam i słabo go pamiętam. Ale już poczyniłem kroki żeby go zdobyć.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 07, 2017, 11:05:34 pm »
Sprawa rozwija się dla mnie chyba pomyślnie. Dziś wyjęto "ciało obce" z kumpla i okazało się że to stalowy kawałek popera. kumpel jutro wychodzi do domu.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 07, 2017, 11:31:21 pm »
No to szczęście w nieszczęściu.
Tak czy inaczej zrób sobie papiery, o których pisałem wcześniej - koszt niewielki, a możesz uratować cztery litery sobie i nie narobić innym problemów.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 16, 2017, 09:11:10 am »
Ale palił głupa do końca  :)
Rutyna zabija - niestety łatwo w nią popaść  >:(
I niestety wiem coś o tym  :-[

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 23, 2017, 08:16:11 pm »
Trochę o ustawianiu przyrządów czyli coś co u mnie w torbie strzelnicowej jest w notesie rite in the rain bo zawsze coś zapomnę:

Przystrzeliwanie broni:
•   Pocisk uderzył poniżej celu:
   – szczerbinka do góry, albo muszka na dół,
•   Pocisk uderzył powyżej celu:
   – szczerbinka na dół, albo muszka do góry,
•   Pocisk uderzył po lewej celu:
   – szczerbinka w prawo, albo muszka w lewo,
•   Pocisk uderzył po prawej celu:
   – szczerbinka w lewo, albo muszka w prawo.

•   Szczerbinka w przeciwna stronę od punktu uderzenia, muszka w stronę punktu uderzenia.

I dwa obrazki:

Celowanie do rzutek - opis, który pojawił się na innym forum, a mi wydał się pomocny (sprawdzone na jakimś strzelaniu do rzutek):
składając się powinieneś widzieć koniec lufy i np. punkt celowania oraz kawałek szyny (wtedy jest idealnie), ponieważ w każdej sytuacji widzisz rzutkę (celujesz pod nią i nawet w razie chybienia jesteś w stanie strzelić poprawkę).

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 03, 2017, 08:27:39 pm »
Po szybkiej wymianie maili ze znajomkami z Armii Jej Królewskiej Mości dostałem linka do filmów BHP.
https://www.youtube.com/user/BritishArmySafety/videos

A tak BTW - Większych "chamów" niż "Brytoli" w życiu nie spotkałem. To co się u nich dzieje - zrobiło wrażenie nawet na mnie choć wcześniej myślałem, że ze mnie kawał "chama".

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 03, 2017, 08:52:30 pm »
U nich są filmiki (u nas kiedyś były szkoleniowe filmy), instrukcje itd.
A u nas to nawet przydatnych FM'ek nie ma :(

Wszystkiego samemu mamy się nauczyć, szukać informacji w internecie itd. - dzisiaj coś takiego wyszło w rozmowie przy okazji właśnie tego tematu w robocie i to z ust z jednego z moich ulubionych korpusów...

"amnesty box" - ciekawe.
U nas by puste stały tylko dlatego, że środków jest tak mało, że to masakra... ;)

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 03, 2017, 09:05:27 pm »
Mam z różnych powodów dostęp do zdemobilizowanej filmoteki Garnizonu Kraków. Przez chwilę było to moje ale musiałem z tego zrezygnować :-\
Są to zarówno filmy na taśmach 8, 16 i 32 mm oraz kasety VHS. Niestety z braku czasu i  sprzętu nie jestem w stanie tego ogarnąć  >:(
Miałem w komplecie stół montażowy z możliwością podglądu ale nie udało się tego ustrojstwa uruchomić.

Amnesty Box znam z Afg - u Amerykanów teraz to norma - ląduje tam wszystko łącznie z mundurami czy oporządzeniem.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 03, 2017, 09:12:03 pm »
Mogliby coś takiego u nas "ponownie" uruchomić z wszelkiego rodzaju "procedurami" itd. bo jak patrzę na te nasze "instrukcje" to jest tam wszystko tylko nie to co być powinno. Instrukcja zrobienia kawy na ogół zawiera historię powstania kawy, po co kawa jest, gdzie powinna być nabywana itd. ale bez konkretów ile łyżeczek wsypać do szklanki, czy dać mleko, śmietankę, cukier i w jakich ilościach...

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 03, 2017, 10:45:53 pm »
A ja tym czasem pocisnę ciągiem dalszym z mojej sprawy. Mimo że na dziś dzień już wiadomo że strzelnica dała dupy bo popery były juz zbyt zmęczone żeby je wystawiać na oś oraz były źle zamontowane to... na podstawie Art 19 ubojki nie mogę także kupić teraz żadnej broni bo po rejestracji zostanie ona mi skonfiskowana oraz szykuje się wizyta smutnych panów żeby mi zabrać książeczkę. Także im dalej tym gorzej.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 03, 2017, 10:48:13 pm »
A zabrali Ci wszystką broń czy tylko tą, którą miałeś feralnego dnia na strzelnicy?

Wziąłeś prawnika?