Autor Wątek: Dla instruktorów / Prowadzących strzelanie  (Przeczytany 63235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
Odp: Dla instruktorów / Prowadzących strzelanie
« Odpowiedź #180 dnia: Styczeń 10, 2019, 11:35:59 pm »
Dokładnie, można by porządny kompensator posadzić  ;D
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: Kwiecień 07, 2019, 02:57:32 am »
Źródło jest średnio pewne.
W komentarzach można wyczytać, że to nieco lewacka gazeta, a artykuł straszy już od pierwszych - ledwo wyczołgujący się z łóżka facet, wymiotująca 5 latka (WTF?!) itd.

Nie przebrnąłem przez całość.

Może to być coś na zasadzie FAKE NEWS.
Zebrali wiele różnych przypadków, artykułów jakie pojawiły się na przestrzeni lat i zrobili z tego wielki problem.

Oczywiście przy zamkniętych strzelnicach z kiepską wentylacją jest to duży problem i wypadałoby używać jakiejś maski ochronnej.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #183 dnia: Kwiecień 07, 2019, 12:48:01 pm »
Generalnie rzecz biorąc ołow jest szkodliwy i ołowica istnieje ale... to choroba występujaca u ludzi poddanych ekspozycji na niego przez dłuższy czas. np była powszechna w średniowieczu i renesansie kiedy rury doprowadzajace wodę były z ołowiu. W USA dostali na tym tle pierdolca jak obama próbował ograniczyć prawo do broni. Ot takie zajście z flanki. Acz nie da się ukryć że lepiej by było dla nas i środowiska gdyby pociski były z odpowiedniego stopu nie zawierającego ołowiu i w płaszczu polimerowym. Bo miedź i jej stopy tez bywają szkodliwe.

bike

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #184 dnia: Kwiecień 07, 2019, 01:44:06 pm »
Tak jak pisze Szwajcar: to choroba występująca u ludzi poddanych ekspozycji na niego przez dłuższy.  Znam przypadek wystąpienia jej u pracownika strzelnicy zamkniętej. Badania okresowe wykazały początki ołowicy u człowieka, który wiele godzin dziennie spędzał w pracy na strzelnicy. Przychodnia natychmiast poinformowała sanepid a ten pojawił się na strzelnicy. Na szczęście był podpisany przez pracowników regulamin pracy, chłopaki mieli służbowe ubrania „robocze” i było  odrębne i zamknięte miejsce do spożywania posiłków , więc strzelnica się obroniła i przetrwała. Dawniej (przed popularnością strzelań dynamicznych) nie było tego problemu.
Teraz  bardzo dużo strzela się dynamicznie do rozmaitych blach z improwizowanych stanowisk na przedpolu. Dlatego znaczna część pocisków nie trafia w kulochwyt tylko jest rozrywana na”strzępki” na blachach. Te kawałki o różnej gradacji  spoczywają na podłodze, a te najmniejsze jako pył są  obecne w powietrzu. Dodatkowo każdy strzał zwiększa  ilość tego ołowiu, a podmuch wystrzału podnosi pył z podłogi. Czasem też źle zaprojektowana wentylacja świetnie oczyszcza stanowiska z gazów powystrzałowych, jednocześnie podnosząc pył z podłogi
Sprzątanie przedpola z łusek i śmieci to też podnoszenie pyłu z podłogi i wdychanie go. Do przypadku o którym mowa wyżej nikt z moich znajomych (włącznie ze mną) nie brał tego jako realnego zagrożenia pod uwagę. Teraz sam jestem ostrożniejszy i staram się tym zaszczepic innych.

Okruch

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #187 dnia: Czerwiec 14, 2019, 02:03:01 pm »
O cholera...

bike

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #188 dnia: Czerwiec 17, 2019, 01:02:44 pm »

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #189 dnia: Czerwiec 17, 2019, 01:23:47 pm »
Niestety - nie jest to pierwszy przypadek - a co jeszcze bardziej niestety na pewno nie ostatni.
Jeszcze więcej jest przypadków samobójstw na strzelnicach.
Jeżeli gość sobie to dobrze zaplanuje - to prawda jest taka, że instruktor nie ma prawie żadnych szans !
Dlatego też od pewnego czasu przestałem sie bawić w takie chałtury. Szkolę tylko znajomych i służby - Szkoda zdrowia !!!

Dodatkowo - coraz więcej jest też sygnałów, że przestępcy się już konkretnie zorientowali że można pozyskać pozwolenie i robią próby.
Tutaj jako tako niebezpieczeństwa bezpośredniego dla instruktora nie ma, bo im zależy na kwicie wiec raczej nic nie będą próbować.
Ale trzeba być tego świadomym !
Niestety taki to interes !

bike

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #190 dnia: Czerwiec 17, 2019, 01:35:35 pm »
Zgadzam się w 100%. To są zagrożenia, którym nie da się łatwo zapobiec. Na strzelaniach komercyjnych zawsze jest ryzyko trafienia na kogoś z zaburzeniami albo świra.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #191 dnia: Czerwiec 17, 2019, 01:55:20 pm »
Dodam jeszcze jedno (choć na pewno nie ostatnie), bo zapomniałem - ostatnio też szkoli się po rożnych firmach sporo Ukraińców. Akurat ja tam do nich nic nie mam ( i nie pisze tego tylko dla poprawności "politycznej" czy jakiejkolwiek innej)  !
Niektórzy wprost się przyznają do tego kim jest i że z kursu jadą prosto w ogień walki inni "po prostu" sie szkolą.
Też trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie - czy warto ich szkolić !! Do końca nigdy nie będzie wiadomo - po której stronie oni tam sobie walczą !

Jak robiłem kuuuupę lat temu pierwszy kurs w naszych AT to jeden z instruktorów poprosił żeby nie zdradzać tych technik na zewnątrz (poza służby) - Jestem tego samego zdania - Może nie są to jakieś techniki tajemne, ale na pewno ułatwiają pewne rzeczy  - tak ze nigdy jak szkoliłem cywili nie szkoliłem ich tak samo jak służb - zawsze coś zmieniałem - albo wprowadzałem jakieś stare techniki.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2019, 01:59:53 pm wysłana przez 061 »

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #192 dnia: Czerwiec 17, 2019, 01:57:08 pm »
Nie martw się. Ci co walczą u kacapów mają dobrych instruktorów bliżej.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #193 dnia: Czerwiec 17, 2019, 02:00:59 pm »
Szczerze to się nie martwię i mam w dupie jakich maja instruktorów - każdy niech sobie sam odpowie - kogo chce szkolić. Ja ich nie chcę !