Jeżeli ktoś próbował w krajowym/europejskim AK zamontować amerykański spust ALG AKT to mógł spotkać się z problemem jego dopasowania.
Polskie/europejskie AK mają na ogół mechanizm spustowy ze spustem samoczynnym i trzema osiami/pinami, a amerykańskie nie posiadają spustu samoczynnego i mają dwie osie/piny.
Jedni w Polsce rozwiązują ten problem poprzez szlifowanie kurka z zestawu ALG AKT, ale mi to osobiście jakoś nie podchodzi i wymyśliłem, że założę tuleję na oś spustu samoczynnego demontując go jednocześnie - tuleja ma ta za zadanie dociskać sprężynę, która trzyma wszystkie osie na swoim miejscu. W celach testowych specjalnie zdemontowałem tulejkę z osi, na której normalnie był spust samoczynny oraz jest jego sprężyna, która blokuje osie i zamontowałem ALG AKT bez tulejki.
Wynik: udało się oddać jeden suchy strzał i kurek zablokował się w przednim położeniu właśnie o rozprężoną sprężynę.
Próba naprawy: dociśnięcie sprężyny do lewej ścianki komory zamkowej i zaczęło działać, ale dokładne oględziny karabinka wykazały następujący efekt:

Jak widać sprężyna nie dociska osi, ani nie funkcjonuje tak jak powinna. Według mnie po kilku strzałach na "ostro" doszłoby do zablokowania kurka tak jak na początku lub wypadnięciu osi z ich "gniazd".

Tutaj tulejka dodana na osi oraz dociśnięta sprężyna spustu samoczynnego:

Z korespondencji z ALG Defense jaką prowadziłem po zakupie ALG AKT dowiedziałem się, że mechanizm ten był projektowany do karabinków na rynku amerykańskim, a nie europejskim z oryginalnym mechanizmem, który u nich jest zastępowany często rodzimym, aby spełniać warunki dotyczące 10 części "american made", gdzie nie ma sprężyny spustu samoczynnego, a jest tzw. shepard hook lub retainer plate do AK.
Dodanie tulejki sprawia, że nie trzeba szlifować kurka lub innych mechanizmów z zestawu.
Także jak ktoś zamontował ALG AKT razem ze sprężyną spustu samoczynnego to niech sprawdzi czy ma dobrze osadzone osie mechanizmu spustowego.
Inne rozwiÄ…zanie tego problemu to:
- zdemontowanie spustu samoczynnego,
- zamontowanie shepard hook lub płytki, o której wcześniej pisałem - obecnie mam zamontowaną płytkę TAPCO i działa całkiem dobrze.
W kwestii samego spustu to jest bajka w porównaniu do fabrycznego spustu, który miałem osobiście wypolerowany.
Na upartego przy pomocy pilnika dałoby radę osiągnąć podobny efekt na fabrycznym spuście, ale wymagałoby to odpowiedniej pracy.