Autor Wątek: Wpadło nam w łapy.  (Przeczytany 97342 razy)

061

• Administrator
  • Hero Member
Odp: Wpadło nam w łapy.
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 12, 2016, 08:41:10 pm »
Poszukaj sobie ich w necie - czasami można się zdziwić jakie niektóre ceny osiągają !  ;)

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 12, 2016, 08:59:04 pm »
Z radzieckich, a raczej rosyjskich rzeczy to znam tylko kilka aktorek kina niszowego (tak niski budżet mają, że ich na kostiumy nie stać), ale to raczej z młodego pokolenia ;)

Nie znam tych radzieckich literek, a mimo, że w tych filmach owe aktorki operują dość sprawnie językiem to niestety jakoś tak cyrylicy się nie naumiałem ;)

Jedną z tych lunet to kolega chce ode mnie usilnie odkupić, ale się wzbraniam - jak on chce coś ode mnie kupić to znaczy, że w jakimś sensie to musi być dobre.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 12, 2016, 09:52:39 pm »
9 x 18 mm MAKAROW P - 64:

.22 LR MCM Margolin:

A tutaj widać swego rodzaju "konieczność" posiadania jak największej liczby magazynków do każdego z posiadanych sprzętów:

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 12, 2016, 10:21:14 pm »
Bo one raczej operuja językiem... ale francuskim  ;D

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 12, 2016, 10:35:20 pm »
Ale tylko w "mowie"...

Okruch

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 13, 2016, 09:31:48 am »
Z radzieckich, a raczej rosyjskich rzeczy to znam tylko kilka aktorek kina niszowego (tak niski budżet mają, że ich na kostiumy nie stać), ale to raczej z młodego pokolenia ;)

Kolega prosił o linki :D

Rosyjska optyka była bardzo zbieżna z niemiecką - najpierw lata współpracy za cara, potem za czasów Republiki Weimarskiej, a potem ze strefy okupacyjnej, z Jeny, eksportowano maszyny i specjalistów. Jedyna PITA (Pain In The Ass) to niesymetryczne położenie krzyża - regulując celownik prawo-lewo, trzeba wprowadzać poprawki góra-dół.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 13, 2016, 09:42:13 am »
Linków koledze nie wkleję bo 061 nas za...bie, ale podam tytuły:
- Wania z drągiem za pociągiem,
- Sasza rozbiera ciągnik.

Co do lunet to w sumie sprawdzę co tam mam i może zrobi się jakiś temacik o optyce.

O tej zależności nie wiedziałem.
Dzięki.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 13, 2016, 08:40:38 pm »
Kilka lat temu miałem okazję przetestować CZ 75 Phantom czyli SP-01 z plastiku:

Zabawa była krótka bo jakoś nie przypasował mi ten pistolet (był w bardzo dobrej cenie używany z marginalnym przebiegiem) - niestety w moim odczuciu bardziej podrzucał niż moja CZ 75B, a o SP-01 Shadow już nie wspomnę.

Co ciekawe to w tej wersji jak i P-09 Pepiki dają pełną szynę nie tak jak w SP-01/SP-01 SHADOW.

CZ Phantom to z tego co pamiętam trzeci pistolet ze stajni CZ w oparciu o polimerowy szkielet - też zbytnio się chyba nie przyjął tak jak CZ 100 i CZ 110, które jednak były pistoletami bezkurkowymi.
Gdzie jakby nie patrzeć Czesi nie zniechęcili się brakiem sukcesów ze szkieletem z polimerów i powstały bardzo udane konstrukcje jak CZ P-07 (w wersji DUTY i nie tylko) i P-09 (gdzie początkowo z tego co można wyczytać miała ono oznaczenie P-08, które jednak zmieniono ze względu na skojarzenia z Lugerem).
A już wypuszczono informacje o nowym dziecku ze stajni CZ czyli CZ P-10, który może się okazać sporą konkurencją dla G19/G17.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 13, 2016, 09:02:34 pm »
Ja zetknąłem się z Phantomem w Czeskiej Armadzie  ;)
To teraz ich przepisowy pistolet.
Ja to tam w ogóle CZ nie lubię o czym wszyscy aktualnie zarejestrowani użytkownicy forum chyba wiedzą  ;D
Pierwsza CZ, która mi się spodobała to P09 na którą zresztą ostrzę sobie zęby. Tylko oczywiście jak już uzbierałem fundusze to nigdzie nie jest dostępna  :'(
Osobiście mam delikatne podejrzenia, że do P09 przyłożyła łapę filia w USA.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 13, 2016, 09:20:11 pm »
Wracając do optyki. Meopta też pierwsze celowniki podobno robili jak niemieckie z 2WŚ.
Miałem taką założoną na przedwojennego Mausera .22 - fajny był komplet. Jako, że sprzedałem go koledze - to jutro wrzucę fotę - jak znajdę ::)

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 13, 2016, 09:22:13 pm »
P-09 mi tak sobie przypasowała.
Za to P-07 jak najbardziej.

P-09 mają chyba w Progresie lub Vismagu, Dom Łowcy z Wrocławia też miał ostatnio jakieś na stanie.

Ja tam czekam za P-10.

Phantom mi jakoś nie podszedł.

A sam mam kilka CZ'ek i tak jakoś mi pasują - za to P99 czy H&K już kompletnie nie bardzo...

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 13, 2016, 11:11:49 pm »
Pierwsza CZ, która mi się spodobała to P09 na którą zresztą ostrzę sobie zęby. Tylko oczywiście jak już uzbierałem fundusze to nigdzie nie jest dostępna  :'(
Osobiście mam delikatne podejrzenia, że do P09 przyłożyła łapę filia w USA.

Nie wydaje mi się, aby to filia z USA przyłożyła łapę do P-09 - może prędzej już do P-07 DUTY lub samej P-07, a w następstwie powstało P-09 - jakby nie patrzeć to Phantom jest kawałkiem klocka i jest próbą (mniej lub bardziej udaną) uzbrojenia formacji mundurowych w zmodyfikowaną SP-01 na lżejszym szkielecie - gdzie nie zdobył on jakiejś specjalnej popularności - do noszenia w ukryciu za duży, do sportu za lekki czyli jedyne przeznaczenie to noszenie na wierzchu = jak znalazł broń służbowa.

Jednakże P-07 i następnie P-09 to pierwsze udane i popularne na tle pozostałych ze stajni CZ plastiki.

W kwestii P-09 to taka ciekawostka z przedostatniej wizyty na strzelnicy:

Dwie sprawy z P-09:

1. W sumie nie mam do porównania nowej, a ten egzemplarz jest "strzelnicowy" i czy to normalny "prześwit" w P-09 tak jak w Glockach:

Z tego co udało się już ustalić to jest to zasadniczo tak samo normalne jak w Glockach.
Zamek i tak pracuje niżej na prowadnicach.

2. Zniszczony pin iglicy - w dwóch P-09 się to dzieje, zdjęcia są z egzemplarza, który ma trochę więcej stażu na strzelnicy - oba pistolety są z 2016 roku, ich przebieg oscyluje w graniach 8000 - 10000 strzałów - są to klubowe pistolety.
Tydzień temu doszło do zablokowania iglicy.
Wyciągnąłem z pistoletu iglicę, przeczyściłem kanał itd. Wycięcie na pinie zauważyłem, ale sądziłem, że w P-09 takie dają, złożyłem i pistolet działał prawidłowo.
Kolega rozebrał dwa pistolety w domu i zwrócił uwagę, że jeden pin ma mniejsze wycięcie - dopiero po dokładniejszych oględzinach okazało się, że to nie jest fabryczne wycięcie.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 14, 2016, 10:11:40 am »
Nie wydaje mi się, aby to filia z USA przyłożyła łapę do P-09

Nie wiem jak to było, ale mam takie odczucia. Może faktycznie zaczęli już od P-07

Dzięki za uwagi do P-09. Na kupno to zdecydowany jestem - jak uda mi się nabyć to zwrócę uwagę na te rzeczy.

Problemem jest, że ja chcę wersję FDE a nie czarną - z czarnymi problemu z dostępnością nie ma. FDE - wycieka zaledwie po kilka sztuk.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 14, 2016, 05:28:46 pm »
Z P-09 FDE wiesz już co i jak.

A tym czasem lecimy dalej z tematem czyli wpadło nam w łapy.

H&K USP Compact duo tone w 9 x 19 mm PARA.

Nawet byłem tego przez pewien czas posiadaczem - z racji tego, że nie jestem ani zbytnio zwolennikiem (poza MP5 SD3/6 i G33, G3) czy też fanatykiem tej marki więc długo u mnie nie zagościła ta zabawka.

Takie nieco grubsze, dłuższe od G19, leżało w łapie niby nawet OK jak dla niektórych, ale jak dla mnie jakoś tak "za wysoko".

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 14, 2016, 06:08:41 pm »
nie jestem ani zbytnio zwolennikiem (poza MP5 SD3/6 i G33, G3) czy też fanatykiem tej marki
Kurde - czyli nie jestem sam  8)
Ja mam w kolekcji pełnowymiarowego - mam nadzieję, że niedługo sesja zdjęciowa będzie ;-)