Autor Wątek: Karabinki AK w LWP/WP - wyposażenie - elementy składowe kolekcji.  (Przeczytany 5665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
Odp: Karabinki AK w LWP/WP - wyposażenie - elementy składowe kolekcji.
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 01, 2024, 12:38:10 pm »
Lata produkcji oraz serie numerów poszczególnych wersji AK (wykaz w ciągłym opracowaniu):

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 03, 2024, 11:55:48 pm »
Przy okazji rozmowy na grupie wpadła mi informacja, którą chyba wcześniej przeoczyłem lub zapomniałem o niej, ale dzięki temu powoli klaruje się okres kiedy przeszliśmy z magazynków "gładkich" na "żebrowane" oraz do kiedy było ich na wyposażeniu sześć (6), a nie cztery (4)

Poniżej mamy instrukcję uzbr. 748/65 - warunki techniczne i rysunki naprawcze dot. naprawy oraz odbioru po naprawie 7,62 mm karabinka AK, gdzie w kwestii magazynków widnieje określenie "od/po 1952 rokiem" oraz to, że "magazynki powinny być wzajemnie zamienne":

Sygnatura wskazuje na rok 1965, a wydanie jest z 1966 roku i w dalszej części instrukcji jest już wzmianka (rysunek) magazynka żebrowanego.

Tutaj jednak mamy film z kanału Forgotten Weapons, gdzie wzmianka o przejściu na tego typu magazynki mówi o roku 1954:
https://youtu.be/gUVoxH2Yr7k?t=91

Ktoś ma może jakieś szersze infor?
Czy może kolejny raz Ian się myli?

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 01, 2024, 03:54:36 pm »
Jedno z akcesoriów, o którym zapomniałem, a dawniej pełniło ważną rolę w szkoleniu ogniowym (strzeleckim) żołnierzy:
- szkło kontrolne do karabinka AK/AKM:

Okruch

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 12, 2024, 10:15:08 am »
Ja widzę tam niejedno szkło kontrolne  8)

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 12, 2024, 11:52:37 am »
HAHA.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 09, 2024, 07:52:44 pm »
Dostałem taką fotkę tablicy poglądowej z dość ciekawą nazwą, poza znaną już ksK jest jeszcze na niej ksKz (karabinek samoczynny Kałasznikowa zmodernizowany):

Widnieje na niej również wspomniany wcześniej przeze mnie przy okazji innej tablicy (nowszej bo zawierającej wersje wyposażone w celowniki noktowizyjne) pokrowiec na olejarkę.

Niestety na tej fotce nie widać roku wydania tej tablicy poglądowej.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 12, 2024, 07:04:19 pm »
Co do powyższej tablicy, jak i wcześniejszego mojego wpisu odnośnie pokrowca na olejarkę to znalazłem w jednym wykazie, że pokrowiec był przypisany do AK z kolbą drewnianą, ale w następnych wykazach już nie było o nim wzmianki.
Natomiast nie ma o nim żadnej wzmianki w instrukcji z 1956 roku, a olejarkę przechowuje się w kieszeni torby na magazynki.

Szukając informacji na temat numerowania tłumików płomienia do NSP-3 jeszcze raz sprawdziłem instrukcję napraw - wcześniej sugerowałem się ogólną instrukcją napraw uzbrojenia oraz poniżej przedstawioną kartą naprawy nr 55 pomijając nieco sprawdzenie z tabelki, które również wstawiam:

Jak widać jedną z pierwszych czynności jest sprawdzenie zgodności numerów i w tabeli są wymienione magazynki, czynności związane z naprawą opisane są w karcie nr 55, która to jednak magazynków już nie wymienia, ale dodaje wzmiankę o spuście oraz AKMŁ i AKMSN, których w tabeli również nie ma.

W związku z czym ktoś w PWU, DWU czy OWU mógł się sugerować tabelką i numery na magazynkach zostały dodane, może to nawet na niższym szczeblu zrobiono, ale kilka takich magazynków w różnych miejscach w kraju widziałem.
Nie wiem czy nie posiadam takowego nawet w kolekcji jak się nie ostał lub nie poszedł na jakiś inny projekt za czasów kiedy magi do AK można było kupić po 15 zł.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 18, 2024, 08:05:58 pm »
Sprawdziłem magazynki jakie mam i okazuje się, że mam dwa numerowane w kolekcji:

Górny magazynek jest skrócony od 20 nb, ale jak widać dodatkowo to:
- numer jest wybity,
- nowy numer ktoś naniósł białym flamastrem/farbą.

Dolny magazynek ma numer naniesiony elektropisem.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 28, 2024, 11:49:09 pm »
Dzisiaj przypadkiem wpadły mi w ręce dwie, jak dla mnie, dość nietypowe ładownice do AK i Beryla, a mianowicie w sumie niczym nie odbiegające na pierwszy rzut oka standardowe wyposażenie karabinków czyli:
- ładownica na trzy magazynki do AK/AKM (nr 2 na zdjęciu);
- ładownica na cztery magazynki do BERYLA (nr 6 na zdjęciu).

Nie było by w nich nic dziwnego z tą różnicą, że nie są "grube i ciężkie" jak pozostałe torby na magazynki na zdjęciach - ładownica do AK (nr 2) ma "gąbkę" w tylnej części jak ładownica nr 1, ale znacznie cieńszą, podobnie jest z ładownicą do Beryla (nr 6 i nr 5) chociaż ta z cieńszego materiału nawet jakby tam nic nie miała.

Na zdjęciu dla przykładu mamy jeszcze ładownicę do Beryla (nr 3) pierwszego typu oraz drugiego (nr 4), która to jest tym co numer 3, ale z poszyciem w kamuflażu - do AK na trzy magazynki też taką widziałem (czyli nr 1 z poszyciem), ale nie miałem możliwości zrobienia jej zdjęć, do tego jest też ładownica trzeciego typu (nr 5) do Beryla.

Ot taka ciekawostka jak dla mnie bo tych lekkich typów wcześniej nigdzie nie widziałem (a przynajmniej nie miałem w rękach).