Autor Wątek: 26 mm pistolet sygnałowy wz. 1978.  (Przeczytany 3086 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
26 mm pistolet sygnałowy wz. 1978.
« dnia: Wrzesień 14, 2020, 09:05:07 pm »
Szukam informacji na temat wyposażenia 26 mm pistoletu sygnałowego wz. 1978 - jeżeli w instrukcji jest napisane, że naboje i pistolet przenosi się w torbie, a torba ma miejsce na 13 naboi to ciekawi mnie jakie to były dokładnie naboje.

Jeżeli w pistolecie wz. 1944 liczba przenoszonych naboi wynosiła 10 to nie problemem jest tutaj domyślić się, że w skład zestawu wchodził tzw. komplet czyli:
- biały ogień - 2 szt.
- czerwony ogień - 3 szt.
- zielony ogień - 3 szt.
- niebieski dym - 1 szt.
- czerwony dym - 1 szt.

Jednakże w skład pistoletu sygnałowego wz. 1978 wchodzi 13 szt. naboi - analogicznie 10 szt. z kompletu, ale jakie to były pozostałe naboje?

Czy były to naboje oświetlające dobierane pojedynczo wg potrzeb czy jakiekolwiek inne w zależności od rodzaju wojsk czy sytuacji?

Jak na moje to całkiem możliwe, że powinny to być naboje oświetlające, ale jak na razie w literaturze nie natknąłem się na stosowną informację.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
Odp: 26 mm pistolet sygnałowy wz. 1978.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 20, 2021, 06:35:36 pm »
Sam sobie odpowiem ponieważ znalazłem stosowną instrukcję, a mianowicie "normy jednostek amunicji wojsk lądowych" sygn. 2437/86, wyd. 1987 r., gdzie jest określone ile jakiej amunicji przysługuje do pistoletu sygnałowego wz. 1944 i wz. 1978, a jest to:

Co ciekawe wg instrukcji w torbie pistoletu sygnałowego wz. 1978 jest miejsce na 13 naboi, a dla pistoletu wz. 1944 jest ich już tylko 10 sztuk:

Jednakże wychodzi na to, że dla pistoletu sygnałowego wz. 1978 jednostka ognia to 4 x komplet + 4 szt. naboi oświetlających co daje łącznie 44 sztuki - niestety instrukcja nie posiada żadnej erraty, a co za tym idzie może tam być błąd, ale to jestem już na etapie weryfikowania w rzetelnym źródle. Dodatkowo pracuję nad pozyskaniem instrukcji wcześniejszej, gdzie może być naliczenie tylko dla pistoletu sygnałowego wz. 1944.