Autor Wątek: Urządzenie Reflektorowe do AK czyli "Nauczanie Sposobów Strzelania ... w Nocy".  (Przeczytany 5944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

061

• Administrator
  • Hero Member
Zapraszam do zapoznania się z artykułem na stronie:
http://061.com.pl/?p=2931&preview=true

W tym wątku można zadawać pytania i komentować.
Modyfikuj wiadomość

Juhas

• Kolekcja 061
  • Jr. Member
  • *
Odp: Urządzenie Reflektorowe do AK czyli "Nauczanie Sposobów Strzelania ... w Nocy".
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2019, 07:26:44 pm »
Naprawdę fajne. Poszukam takiej lampki dla siebie  :).

061

• Administrator
  • Hero Member
Odp: Urządzenie Reflektorowe do AK czyli "Nauczanie Sposobów Strzelania ... w Nocy".
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2019, 07:32:57 pm »
Ja już szukam ;-)
Musi być coś nie nowsze niż lata 50-te. Nooo góra - początek 60-tych !

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2019, 11:12:52 pm »
Nie dość, że masz drugi typ komory na zdjęciu to jeszcze magazynek pierwszego typu.

Z opisu wynika, że soczewka była regulowana.

Tak się zastanawiam czy jednak przy mimo obecnie rozbudowanej technologii nie można by sobie czegoś takiego np. w oparciu o latarkę z diodą LED lub laserowy wskaźnik opracować w połączeniu z włącznikiem jak w TCW-97 CYKLOP/CYKLOP-5S.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 18, 2019, 11:18:56 pm »
Nowe magazynki weszły dopiero z 3 typem komory.

Zrobić coś takiego teraz to żaden problem! Oprócz tego że można zastosować współczesna latarkę, to może tak samo wyglądać. Na allegro latarka stylizowana retro, ale diodowa to 30 PLN

Mnie bardziej interesuje zrobienie kopii celownika świetlnego do rewolweru z lat 20-tych. A nawet bardziej z 60-tych. Ale to już trudniej, więc dopiero na emeryturze.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 18, 2019, 11:53:19 pm »
Jakiego celownika kopię chcesz zrobić?

Tutaj w tym przypadku tego wynalazku z książki interesuje mnie to czy owy reflektor był fabrycznie przystosowany do regulacji czy dopiero zrobili to później.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 19, 2019, 02:49:49 pm »
Ło bogowie jakie to paskudne jest. Szukajcie sobie starych lampek rowerowych ot co.
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E

serrnik

• Sr. Member
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2019, 05:43:42 pm »
Ja już szukam ;-)
Musi być coś nie nowsze niż lata 50-te. Nooo góra - początek 60-tych !

https://www.olx.pl/oferta/stara-lampa-rowerowa-przednia-zabytek-CID767-IDqdktt.html#248e922d54  ;)

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2019, 10:15:20 pm »
Larpak -tego:

sernik- dzięki, już prowadzę negocjację w sprawie jednej w stanie idealnym

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 19, 2019, 11:20:25 pm »
To chyba ciężko będzie zrobić.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 20, 2019, 12:07:14 am »
Niestety to jest najlepsze zdjęcie jakie się uchowało. Podobno były tylko 4 takie zestawy (a raczej cztery zespoły zostały wyposażone w takie zestawy więc mogło być więcej).
Podobno jeden taki zestaw jest w fort Bragg w muzeum sił specjalnych. Jak wiesz mało brakło żebym w tym roku tam był. Jak nie uda się za rok to zacznę do nich pisać o dokładniejsze foty.
Samo urządzenie to proste jest, kwestia dobrania odpowiednich soczewek i odległości między nimi. Ponadto jakie było źródło i żarówka. Reszta to już mały problem. Nawet wymiary można z tej fotki ściągnąć.
Więcej materiałów mam o tych z lat 20tych. Nawet gdzieś patenty miałem. Ale do tego to jeszcze jeden rewolwer by trzeba było kupić. A taką rasową SW 10-ke "Vietnamską" to mam.