Autor Wątek: Tłumiki a amunicja pośrednia  (Przeczytany 3114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
Tłumiki a amunicja pośrednia
« dnia: Marzec 23, 2018, 11:15:16 am »
Nigdy się tym nie interesowałem a w kontekście nowelizacji ustawy mówi się o wprowadzenia tłumików do użytku na strzelnicach.

Co do wojskowego AK to wiem że do PBS była specjalna poddźwiękowa amunicja. Natomiast jak jest dziś, we współczesnych tłumikach znanych firm takich jak AAC czy B&T? Z nowoczesnych tłumików można strzelać standardową amunicją 7,62x39? Jeśli tak to jaka jest żywotność takich tłumików?

I to samo w przypadku 5,56x45. Był kiedyś filmik jak gość napierdalał z minimi tak długo aż tłumik się stopił. W AR15 do strzelania z tłumikiem wykorzystuje się też amunicję poddźwiękowa czy standardową? Jeśli standardową to jaka jest przybliżona żywotność tłumika?

W przypadku 9 para chyba nie ma problemu z wykorzystaniem standardowej amunicji?
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E

061

• Administrator
  • Hero Member
Odp: Tłumiki a amunicja pośrednia
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 23, 2018, 03:20:10 pm »
Z tlumikami to jest tak:
- tlumiki w dzisiejszych czasch sluza glownie do czesciowego wytlumienia huku wystrzalu, a nie do np cichych zabojstw - jak to sie decydentom wydaje.
- zadko sie wykorzystuje dzisiaj amunicje poddzwiekowa I wali sie z tlumikow normalna. Zwlascza z 5,56 mm !!

Na 99 % nie bedziesz w stanie zurzyc tlumika ! nie stac cie zeby wywalic tyle amunicji !!!

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
Odp: Tłumiki a amunicja pośrednia
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 23, 2018, 03:57:55 pm »
to to ja wiem co robią a co się decydentom wydaje ;)

Teraz z drugiej strony. Mając zamontowane na vz58 urządzenie w typie standardowego A2 mógłbym korzystać z B&T Rotexa do kalibrów 300? Bo B&T wymienia kalibry: .30 (.308 Win, 7.62 x 51 mm, .300 Whisper, .300 Blackout, etc.) . Spokojnie mogę też zaliczyć do tego etc 7,62x39?
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E