Autor Wątek: Rozwiązanie umowy zakupu broni na podstawie kodeksu cywilnego  (Przeczytany 6924 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
Rozwiązanie umowy zakupu broni na podstawie kodeksu cywilnego
« dnia: Grudzień 06, 2017, 03:11:54 pm »
Jak już niektórzy wiedza mam cholerny problem z moją NEA i będe ja oddawal sprzedającemu (osobie fizycznej, nie sklepowi) żeby ten zrobił naprawę. Na podstawie KC mam prawo do rękojmi przez okres 2 lat a jeśli sprzedawca nie usunie wady to także do rozwiązania umowy. A szczerze mówiąc nie sądzę żeby uznano mu gwarancję. Dlatego razem z bronią dostanie stosowne pismo którego wzór ściągnąłem z netu od jakiejś organizacji zajmującej się prawami konsumenta. W skrócie pismo jest żądaniem usunięcia takich a takich wad w takim a takim czasie, a w przypadku nie wywiązania się rozwiązuje umowę kupna sprzedaży.

I tu pojawia się zonk, zadzwoniłem wczoraj do WPA jak to wygląda od strony prawnej z wyrejestrowaniem broni. Kobitka mi powiedziała że chyba trzeba sporządzić umowę (!!!) rozwiązująca umowę kupna sprzedaży i chyba na tej podstawie by można było broń wyrejestrować. Ale nie była pewna i przełączyła mnie do kierownika sekcji broni. Ten stwierdził ze nie zna przepisów KC, dowie się na dziś (dziś nie odbiera telefonu) ale poza tym najłatwiej by było jakbym po prostu odsprzedał z powrotem broń sprzedawcy. Na moją uwagę że to by było poświadczenie nieprawdy a poza tym ubojka nie może nie może stać w sprzeczności z KC zmieszał się i stwierdził że nigdy się nie spotkał z takim przypadkiem bo sklepy stosują fakturę korygującą.

Macie jakieś pojęcie jak to odkręcić, jakby była taka konieczność, żeby nie mieć problemów z wyrejestrowaniem tego? Zależy mi na tym z bardzo prostego powodu, odsprzedanie broni wymaga jednak woli kupującego, wygaśniecie umowy z mocy prawa jest bez jego woli jest podstawą do odzyskania tak czy inaczej pieniędzy.

Czy w przypadku jakby nie uznali gwarancji a sprzedawca uporczywie uchylał się od zwrotu pieniędzy na zasadzie "broń była dobra, nie i chuj" mogę zgłosić próbę oszustwa na policji? To jest pewien straszak dla osoby mającej pozwolenie. Gość jest niby miły, wykazuje wole współpracy itd ale kurde, upiera się że on dobrze czyścił, broń była ok i w tej kwestii nie przyjmuje argumentów. A 5000 to nie w kij dmuchał i czuję tutaj przez skórę możliwe problemy.
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E

Eustachy

• Gość
Odp: Rozwiązanie umowy zakupu broni na podstawie kodeksu cywilnego
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 06, 2017, 04:38:49 pm »
Jesteś pewien, że rękojmia obowiązuje osoby fizyczne przy sprzedaży rzeczy używanych ?

Zadzwoń do najbliższego rzecznika praw konsumenta w Twoim Powiecie lub do Inspekcji Handlowej w Twoim województwie ...

A poza tym rękojmia dotyczy wad ukrytych. Wżery w lufie oraz luzy były w chwili sprzedaży i można je było zobaczyć bez specjalnego sprzętu.

Wtedy Sądy oddalają wnioski ....
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2017, 04:42:17 pm wysłana przez Eustachy »

czak

• Full Member
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 06, 2017, 04:54:43 pm »
Temat jest wieloaspektowy z uwagi na Twoje dalsze zamiary tj. czy chcesz umożliwić sprzedawcy dokonanie naprawy, czy też chcesz się z umowy sprzedaży uwolnić i rozstać bez kłopotów. Musisz rozróżnić rozwiązanie umowy od odstąpienia, które Ci przysługuje z Kc z art. 560 par. 1 i art. 568. Kolejny element, który mnie niepokoi to realizacja uprawnień z gwarancji w sklepie. W teorii jako właściciel legitymując się przekazanym dokumentem gwarancji sam możesz się zwrócić do gwaranta o wywiązanie ze świadczenia tj. usunięcie stwierdzonej wady. Ale Ty zwracasz się do sprzedawcy z rękojmi o usunięcie wady, więc broń dajesz mu w umowie użyczenia z klauzulą, że obliguje na czas usunięcia wady (z terminem wyznaczonym). Plus pismo wezwanie o usunięcie wady z rękojmi w wyznaczonym terminie pod rygorem odstąpienia od umowy. Pamiętaj o dowodzie - potwierdzenie doręczenia pisma. Tak bym to zrobił w pierwszej wersji. Druga - polubownie - rozwiązanie umowy na podstawie zgodnego oświadczenia stron - wówczas zwracają sobie świadczenia (kasa i karabin), co pewnie bardziej uradowałoby WPA.  Tyle ogólnie na szybko

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 06, 2017, 05:01:36 pm »
Jestem pewien że można: http://www.gp24.pl/strefa-biznesu/wiadomosci/z-regionu/a/uzywane-rzeczy-tez-mozna-reklamowac,10173994/

Rzecznik działa tylko jeśli kupuję od przedsiębiorstwa. W przypadku sprzedaży pomiędzy osobami fizycznymi nie jestem konsumentem, to mi dziś powiedział.

Wżerów nie było widać, w tym cały problem a oglądałem z pomocą niedużej latarki diodowej świecacej od strony komory. Poza tym komora, rygle, zamek, wszystko jest w perfekcyjnym stanie. Wyszły jak wyczyściłem broń po przystrzeleniu kolimatora. Lufa wyglądała ok, nie błyszczała się jak to lufa pokryta chromem ale też nie było widać żadnych wad. Luzu przyznam z ręką na sercu nie sprawdziłem, nie przyszło mi do głowy że broń która w ogłoszeniu https://www.netgun.pl/karabin-nea-15-75-pdw-kal-762x39-2008490/ jest opisana jako "Zadbany, czyszczony regularnie." będzie miała luzy, w ogóle nie przyszło mi że może mieć luzy, to w końcu broń a nie replika ASG. Za to widziałem że był zdejmowany front, ślady na śrubie i wyraźnie pytałem czy lufa była odkręcana. Sprzedający poinformowal mnie ze to slady od zakładania frontu, lufa nie była odkręcana. Zresztą luz jest "obrotowy". Lufa sama w sobie się nie chwieje więc nawet trzymając broń za lufę się tego nie czuje.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 06, 2017, 05:50:40 pm »
Czak z tego co pisze w tym artykule:

Od sprzedawcy, którym jest osoba fizyczna, możemy domagać się usunięcia wady. Gdy nie chce - obniżki ceny lub w ostateczności - zwrotu pieniędzy.

Wiec i domagam się naprawy, jeśli nie będzie w stanie naprawić (nie wnikam z jakich przyczyn), to niech obniży mi cenę (tak o ok 2000, tyle by kosztowała naprawa w gunshelp) lub zwróci kasę.

W pismie które mu oddam razem z bronią jest ustęp:

W związku z powyższym, na podstawie art. 561 par. 2 Kodeksu cywilnego, wzywam Sprzedającego do usunięcia wad w terminie ………………. (podać termin) i doprowadzenia rzeczy do stanu zgodnego z umową, z zastrzeżeniem, iż wobec bezskutecznego upływu wskazanego terminu niniejsze pismo będzie miało charakter odstąpienia od umowy.

Więc i tego się trzymam.

Karty gwarancyjnej nie dostałem, dostałem skan faktury zakupu. Tu akurat nie jest problemem bo wiem że na tej podstawie milicon przyjmie żądanie gwarancyjne ale... na moje to jest spore prawdopodobieństwo NEA nie wykona tej naprawy w ramach gwarancji bo jest ona spowodowana złym czyszczeniem przez sprzedającego. Dlatego wole najpierw spróbować tej drogi, jest ona dla mnie bezpieczniejsza. Zresztą nie wiedzieć czemu sprzedający po kontakcie z właścicielem miliconu sam ta drogę zaproponował. no i użyczenie jak sam napisałeś. Tu nasze pojmowanie sprawy jest ważne.

Oświadczenie o zwrocie jest tutaj dla mnie niewiadomą bo jak sie ma do tego sprawa promesy? Czy po podpisaniu takiego oświadczenia powinienem tez mieć promese od drugiej strony? a co jeśli WPA jej zaządaon nie ma już "miejsca" w papierach na kolejny karabin?

Eustachy

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 06, 2017, 07:20:02 pm »
Idź do prawnika zajmującego się sprawami konsumenckimi, bo te portale to mają różnych gimbusów na etacie ....

Jest jeszcze kwestia udowodnienia, kiedy się te wżery pojawiły ...

Nie obrażaj się na mnie, bo tylko próbuje Cię atakować jak druga strona w Sądzie :) .  Jak posprawdzasz sobie teraz wszystko w
pewnych i rzetelnych źródłach to wtedy możesz brnąc w koszty sądowe. Lepiej teraz się rozeznać, niż za dwa lata w Sądzie dowiedzieć, że przegrałeś .....

Internet nie jest do końca pewnym źródłem wiedzy, szczególnie prawnej.

Jestem biegłym sądowym i widzę jak się takie sprawy ciągną latami  ( inna dziedzina ) i jak są argumentowane roszczenia stron. Zajmuję się stroną techniczną tematu.

Ale widzę, że jak ludzie sami się bronią to zwykle przegrywają ....

« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2017, 07:26:40 pm wysłana przez Eustachy »

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 06, 2017, 09:30:20 pm »
Hej hej, spokojnie. Nie obrażam się, pisałem w pośpiechu dlatego tak oschle.

Wiem jak jest z sądami... Już w tym roku miałem styczność z naszym wymiarem niesprawności.

Narazie gość współpracuje. Oby tak było dalej.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 06, 2017, 09:34:26 pm »
OBY !! trzymam kciuki !!

Okruch

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 06, 2017, 10:01:53 pm »
Prawnik w drodze :)

Wlad Palownik

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 06, 2017, 10:35:08 pm »
Czołem,
widzę to następująco:
Ustawa o broni i amunicji reguluje obowiązek rejestracji broni:
"Art. 13. 1. Nabywca broni jest obowiązany zarejestrować ją w ciągu 5 dni od dnia nabycia.
2. Rejestracji dokonuje się na podstawie dowodu nabycia broni (...)."

Brzmienie przepisu odsyła do przepisów Kodeksu cywilnego, pomijając formy szczególne umowa kupna sprzedaży jest właśnie "nabyciem" ściśle związanym ze stosunkiem cywilnoprawnym. W razie rozwiązania stosunku prawnego odpada przesłanka administracyjnoprawna zobowiązująca do rejestracji broni a organ administracyjny winien to uwzględnić i broń wyrejestrować lub wydać decyzję  o odmowie rejestracji.

To tyle teorii a w praktyce sądzę, że będzie trudność w interpretacji. Przepisy w brzmieniu literalnym tego nie definiują i należy dokonać wykładni celowościowej ewentualnie systemowej a z tym może być problem jeżeli chodzi o WPIA.

Pewnie niezbędne okaże się wskazanie im rozwiązania. Ewentualnie można wskazać Kodeks postępowania administracyjnego.

Które to WPIA??

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 06, 2017, 11:08:02 pm »
Dzięki wielkie! WPIA Bydgoszcz!

czak

• Full Member
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 07, 2017, 01:52:21 am »
@Szwajcar moim zdaniem idziesz słuszną drogą, czyli kompromisu ze sprzedawcą. Wydaje mi się także, że zarówno Eustachy jak i Wlad Palownik (fajny nick :)) słusznie prawią. Co do WPA to zgadzam się, że powinni bez problemu - po otrzymaniu oświadczeń stron - wyrejestrować u Ciebie a jego WPA dokonać ponownej rejestracji w skutek rozwiązania stosunku. Podejrzewam, że w ich opinii sprzedawca będzie musiał mieć promesę. Obydwie strony podlegają właściwość tego samego WPA? To ułatwiłoby może sprawę. Resztę luźnych wywodów masz na pw, może coś się przyda.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 07, 2017, 02:30:06 pm »
Ja mam szczera nadzieję że ta droga wystarczy. Nie chcę sobie z kimś robić nieprzyjemności, nerwów i się szarpać. To czas, koszty i nerwy.

Wlad Palownik

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 07, 2017, 05:47:40 pm »
jeżeli miałbyś jakieś trudności to pisz coś pomyślimy ewentualnie jakieś orzeczenia czy wykładnie mogę podrzucić
pozdrawiam

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 07, 2017, 05:56:45 pm »
Wielkie dzięki! Będę pamiętał!