Autor Wątek: BIAŁA/NOŻE/BAGNETY  (Przeczytany 25231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
BIAŁA/NOŻE/BAGNETY
« dnia: Listopad 24, 2016, 10:13:53 pm »
Z racji tego, że nie ma takiego działu, a w środowisku ludzi EDC (Every Day Carry/Ekwipunku Dźwiganego Codziennie) broń palna, noże latarki itp. sprzęt to rzeczy niemalże nierozwiązalne więc i ja coś wrzucę.

Oryginalny bagnet M7 z pochwą M8 z 1968 roku.
Co ciekawsze to oryginał z USA kosztował mnie taniej niż podróbka na popularnym serwisie aukcyjnym.

061

• Administrator
  • Hero Member
Odp: BIAŁA/NOŻE/BAGNETY
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 24, 2016, 10:39:58 pm »
Zawsze warto posiadać oryginał !!
Pochwal się jeszcze jaki producent

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 24, 2016, 11:05:16 pm »
Teraz jak na złość nie mogę znaleźć zapisu aukcji z jakiej go dostałem - była to wymiana polsko - amerykańska z jednego forum i nie mam potwierdzenia rocznika :(

Producent to BOC.

Okruch

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 25, 2016, 12:36:29 pm »
Czy M7 został całkowicie zastąpiony przez M9, czy nie? W ospreyu o ekwipunku USMC w latach 2001-2012 napisano, że M7 został wyparty dopiero przez OKC-3S.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 25, 2016, 12:59:49 pm »
Ciężko powiedzieć ale pewnie tak raczej było. Zresztą jeżeli chodzi o Amerykanów to bagnet raczej zanikł - oprócz właśnie USMC.
Bo tam - wiadomo - Marine and his rifle  ;)

Z drugiej strony - przechodzą z M16A4 na M4 "i skończyło się rumakowanie"  ;D

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 25, 2016, 02:04:31 pm »
W sumie nigdy nie nad tym nie zastanawiałem ani też nie szukałem informacji, ale M7 dość długo się utrzymywał w służbie.
Z czego M7 i OKC-3S to bagnety przy czym ten drugi pełnił jeszcze funkcję noża obozowego, woła roboczego.
M9 z kolei to już połączenie ciężkiego noża roboczego z bagnetem + rozwiązania z bagnetów rosyjskich/radzieckich/państw byłego UW czyli możliwość cięcia drutu kolczastego, zastosowanie częściowo ząbkowanego grzbietu itd.

Teraz pytanie co jest bardziej pożyteczne/przydatne.
Jeżeli walkę na bagnety można odłożyć nieco do lamusa - chociaż są przypadki walki na bagnety z tego wieku to użyteczność bagnetów do AK/Beryl pozostawia wiele do życzenia poza możliwością dźgania i cięcia drutu.

Przy MSBS poszli trochę tą drogą i niby zaprojektowali (jak dla mnie zerżnęli) noże-bagnety na wzór Extrema Ratio Bayonet, a drugi trochę na niemieckim KM 2000 lub innym modelu, którego teraz nazwy sobie nie mogę przypomnieć.
Oczywiście jak w FB chwalili się tym kiedy tam byłem na szkoleniu to raczyłem im to wypomnieć - aż się jeden oburzył bo stwierdził, że to on zaprojektował. Ale na pytanie dlaczego jest to podobne do Extrema Ratio już nie odpowiedział...

6H4 i 6H3 nie moje, ale wspólna fotka razem z M7:

Z ciekawości czy ktoś się rzeczywiście orientuje dlaczego pozostano u nas przy rosyjskiej literze, a nie przetłumaczono jej na 6N4?

Kwestia tego, aby w razie wspólnych działań "sojusznik" nie miał problemu z rozróżnieniem co jest co w naszych magazynach?

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 25, 2016, 02:38:18 pm »
Jak dla mnie M9 to w ogóle był bez sensu - ani tym pracować ani dźgać.
Cięło się tym okropnie - bo ostrze za grube.
Moim zdaniem bagnet do AK lepszy.

Co innego OKC - to już się całkiem fajnie sprawdza "w pracach" a i jak trzeba wbić - to się wbija. Zresztą w USMC pełni funkcje noża uniwersalnego - jest np używany na kursach przetrwania. Konstrukcja wywodzi się z noża M2 (tzw Ka-bar).

Na temat FB się nie wypowiadam  >:(

Co do rosyjskich liter: Jak byłem "we wojsku" ;-) to miałem przez jakiś czas na stanie SWD. W numerze była rosyjska litera W czyli "B". Pamiętam jak kiedyś chciałem zabłysnąć i wypisałem w magazynie w książce "W...". Szef kompanii chciał mnie zaj****ć (i prawie mu się udało  ;)  ). Wtedy pompując wryło mi się właśnie w pamięć - że jest jakiś przepis żeby rosyjskie litery wpisywać takimi jakie są. Może tu miało to zastosowanie ?

Okruch

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 25, 2016, 02:48:00 pm »
LARPAK, może to miało działać w drugą stronę? Aliant widział 6H4 i wiedział, o co chodzi - chociaż teoria rozbija się przy RPGach.

061, dzięki za opinie!
Dla mnie bagnet do kałasza nadaje się tylko do jednego - fenomenalnie wsuwa się pod jaja podczas czołgania i masakruje konserwy z tuszonką. Mam 6H3... chyba raz oszalałem, żeby go zabrać w teren.

http://www.thefirearmblog.com/blog/2016/11/25/20-knives-russian-military-law-enforcement/
Ten KAMPO 6×9-1 wygląda zaskakująco sensownie...
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2016, 03:53:52 pm wysłana przez Administrator »

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 25, 2016, 03:00:51 pm »
No właśnie.
A może to zwyczajnie "błąd w druku"?
Ktoś zwyczajnie po przyjęciu do uzbrojenia zapisał literkę "H" bo taką przeczytał, a że język rosyjski/radziecki ;) był wtedy powszechny to dla niego wydało się to normalne...

Coś mi się kiedyś też obiło o uszy żeby litery wpisywać takimi jakie są - co przy literkach wyglądających podobnie nie robi problemu, ale przy dwóch kreseczkach czy dziwnym znaczku kiedy ten język nie jest już u nas zbytnio stosowany to tak trochę średnio.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2016, 09:13:46 pm »

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 14, 2016, 09:32:30 pm »
Trochę z bliska to co jest powyżej.

Benchmade Nimravus z pierwszej serii od Elishewitz'a:

Na zdjęciu z dorabianą pochwą z kydexu.

Okruch

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 16, 2016, 10:01:09 am »
Benchmade CSK II - kupiony jako używany inwalida (czubek mu ktoś odpadł). Oksydowany na zimno; w ładownicy na pochwie krzesiwo i krzesak z nożyka tapicerskiego.

Benchmade Nimravus, 154CM, standardowa pochwa z teklokiem. Na tekloku guma, nie suwa się po pasku.

Emerson CQC-7A. Nóż, o którym marzyłem od czasu, gdy przeczytałem o nim na www.guns.com.pl - i jakaż była radość, gdy właśnie Piter M. zorganizował konkurs, który udało mi się wygrać :)

« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2016, 10:27:48 am wysłana przez Okruch »

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 16, 2016, 10:37:04 am »
Ja do Nimravusa poluję na pochwę z molle/pals bo są takowe.
Ponoć takie są, ale mi się podoba.
A w planie jest kydex w połączeniu z panelem molle/pals z US.

Trzeba się tylko za to zabrać.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 16, 2016, 11:36:44 am »
A ja w ogóle poluje na Nimravusa w coyote - potrzebuje go do kompletu do pistoletu 1911 MEU(SOC).

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 16, 2016, 05:37:19 pm »
Mi tam ten coyote cały jakoś tak nie podchodzi.
Ja to chyba bardziej tradycjonalista jestem - khaki, olive, wz. 93 :D

A teraz to nawaliło tych kolorków, że masakra...

W kwestii Nimravusa w coyote dałem znać kumplowi, aby zobaczył na jednym forum bo sam miał kilka lat temu takowego i go chyba sprzedał więc możliwe, że ponownie jest gdzieś w obrocie.