Autor Wątek: KÅ‚opot z Taurusem.  (Przeczytany 4310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
Kłopot z Taurusem.
« dnia: Września 28, 2017, 09:11:15 pm »
Teraz mam chwile to wam napisze co mnie spotkało. W niedzielę na strzelnicy zdechł mi Taurus PT809E. Najpierw przestał zbijać spłonki a potem przy przeładowywaniu wylazła iglica z zamka i się zaklinowała przez co dochodziło do zacięć gdzie amunicja klinowała się kryzą o iglicę. Poszedł dziś do rusznikarza, bo płytka oporowa była zabezpieczona i nie byłem w stanie jej zdemontować. W środku, ewidentnie po 3 miesięcznym depozycie bez czyszczenia i "zabiegach" biegłego było kilo syfu na wewnętrznym bezpieczniku. Rusznikarz to poczyścił, coś tam pogrzebał i pistolet chodzi. Prawie dwa magazynki fiocchi z niego wyszły bez problemu.

Tylko że... w domu wieczorem jak go pakowałem do szafy zauważyłem raz, przy przeładowaniu na sucho że iglica się wysunęła z zamka. Zaraz potem załadowałem pełny magazynek, i przeładowałem go patrząc za każdym razem czy dupa iglicy idzie do przodu czy nie i czy się nie zatnie jak na strzelnicy. Nie udało mi się tego powtórzyć ani na sucho, ani z magazynkiem, ani z amunicja ani bez niej. Jest ok i tak się zdarza czy coś jest tam nie tak mimo że nie wygląda?
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
Odp: Kłopot z Taurusem.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 28, 2017, 10:38:44 pm »
Weź poszukaj diagramu części/przekroju pistoletu.
Rozbierz i sprawdź czy iglica jest poprawnie założona, czy jest tam sprężynka i jaki jest jej stan, czy działa bezpiecznik iglicy jeżeli jest itd. (a jest bo sprawdziłem właśnie).

To powinno pomóc:
http://www.taurusarmed.net/forums/smithing/61823-pt809-firing-pin-housing-disassembly-pictures.html

a to tym bardziej:
http://www.taurusarmed.net/forums/smithing/61537-pt809-firing-pin.html

EDYTA:
przy wysuniętej/zablokowanej w przednim położeniu iglicy nie ładowałbym ostrej amunicji do pistoletu - może dojść do tego, że pistolet zacznie działać jak broń strzelająca z zamka otwartego ze stałą iglicą jak np. RAK.

« Ostatnia zmiana: Września 28, 2017, 10:41:30 pm wysłana przez LARPAK »

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #2 dnia: Września 28, 2017, 11:06:54 pm »
Jak widać na załączonym zdjÄ™ciu iglica w przekroju jest okrÄ…gÅ‚a. WiÄ™c wÄ…tpiÄ™ żeby rusznikarz  i z 50 letnim stażem źle jÄ… zamontowaÅ‚, no może mi by siÄ™ to udalo. Sprężyna oczywiÅ›cie jest. Wszystko przy zdjÄ™tym zamku dziaÅ‚a jak powinno tj przy wcisnietej blokadzie sprężyna idzie do przodu. Przy nie wcisnietej jest zablokowana. Å»adna filozofia. WiÄ™cej, nie jestem w stanie zablokować blokadÄ… sprężyny w przednim poÅ‚ożeniu. Może to kwestia różnicy pomiÄ™dzy PT809 a 809E albo jednostkowego egzemplarza.

Sprężyna więc teraz nie blokuje się w przednim położeniu, ot raz się wysunęła i wsunęła w czasie przeładowania chuj wie czemu. Raczej nie zadziała jak RAK. Martwi mnie to ale cholerą jak go nie wezmę na strzelnice i nie postrzelam że 2 paczek to jak sprawdzę czy będzie działać.

Jak się to powtórzy to dam znowu do rusznikarza na przegląd a potem sprzedam dalej. Może komu innemu przyniesie więcej szczęścia. Mnie już kosztował sporo nerwów u jakoś przyniósł pecha (wypadek).

Aaaaa te linki to już w niedziele obadałem tylko że wtedy nie byłem w stanie go rozebrać.
« Ostatnia zmiana: Września 28, 2017, 11:16:39 pm wysłana przez Szwajcar »

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Września 28, 2017, 11:30:10 pm »
Jeżeli iglica się zablokuje całkowicie to może zadziałać jak RAK. Dlatego zachowałbym ostrożność.

U nas niestety z rusznikarzami, zwłaszcza starymi jest tak, że na ogół znają się na broni myśliwskiej, a na innej to już średnio lub wcale.
Filozofii nie ma, ale warto sprawdzić wszystko jeszcze raz.

Przy czym może to też być problem zbytniego nasmarowania - miałem taki problem w WIST 94, gdzie było za dużo oleju w kanale iglicy i tworzyła się jakby poduszka powietrzna i były problemy z odpalaniem - wystarczyło wszystko dobrze przetrzeć.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #4 dnia: Września 28, 2017, 11:41:09 pm »
O widzisz, tutaj przy zablokowanej całkowicie iglicy pistolet nie był w stanie dosłać naboju do lufy bo wysunięta iglica blokowała jego wyjście z magazynka.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Września 28, 2017, 11:52:07 pm »
Gorzej jak dośle lub zablokuje się po jego wyłuskani z magazynka.
Zalecam ostrożność.

Eustachy

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 29, 2017, 08:44:23 am »
WidziaÅ‚em taki problem u kolegi. MiaÅ‚ wytartÄ… iglicÄ™, która zacieraÅ‚a siÄ™ z korpusem zamka. Wytarte miejsce klinowaÅ‚o siÄ™ z zapadkÄ….   Ja bym Ci radziÅ‚ rozebrać i zobaczyć.

A tak przy okazji, to ten Taurus, co mi go chciałeś sprzedać ?
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2017, 09:21:14 am wysłana przez Eustachy »

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #7 dnia: Września 29, 2017, 10:28:14 am »
Wszystko wczoraj dwa razy było rozbierane. Przez rusznikarza i przeze mnie. Nic nie wygląda na zużyte. Od wczoraj psycholsko mam go na szafie i kiedy kolo niego przechodzę to go przeładowuje i sprawdzam. Wszystko jest ok.

Ten sam, ale nie chciałem Ci go sprzedać tylko luźno zaproponowałem. Tyle nowych konstrukcji na rynku...

Eustachy

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 29, 2017, 12:23:39 pm »
Ale nie mam nic do tego. Tylko byÅ‚oby nieszczęście, gdybym go  kupiÅ‚, bo po zakupie nastÄ…piÅ‚aby awaria... I gÅ‚upia sprawa .....

KiedyÅ› pracowaÅ‚em w jednej firmie przez tydzieÅ„ na próbÄ™.  Jednego dnia, szef mnie wysÅ‚aÅ‚ do Warszawy.  PojechaÅ‚em Å›witem bladym.

Akurat tego dnia, ktoÅ› Å›wisnÄ…Å‚ portfel mojemu koledze ze stoiska.  Gdybym byÅ‚ tego dnia w pracy, to byÅ‚oby na mnie- nigdy nic nie ginęło i przychodzi nowy pracownik ......

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #9 dnia: Września 29, 2017, 02:32:24 pm »
No sprawa by była głupia aczkolwiek wtedy nie było z nim problemu.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 09, 2018, 04:01:35 pm »
Odgrzeję. Dziś chciałem wypróbować reelaborowaną amunicję Bastion. Po jednym magazynku iglica zablokowała się., nie tak mocno wysunięta ale jednak.

Rozebrałem, wyjąłem ją i wyczyściłem kanał iglicy. W kanale była masa mosiężnych opiłków, takich drobnych cieniutkich zadziorków lekko skręconych jak i prawie że proszku. Cześć wypłynęła dopiero po płukaniu WD40. Iglica nie jest uszkodzona, sprężyna jest ok.

Zasadnicze pytanie skąd tyle resztek (chyba) spłonek. z pistoletem jest coś nie tak? Czy może to kwestia kiepskich komponentów w amunicji. W międzyczasie poszło kilka paczek Winchestera i problemu nie było. Mam wrażenie że problem wystąpił tylko na czarnej S&B i reelaborce.

I na koniec, ile się smaruje iglicę i kanał iglicy i iglicę? Jedni smarują, inni mówią że lekko a chyba 061 kiedyś mi napisał że ma tam być sucho.

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 11, 2018, 04:06:59 pm »
Opilki - raczej normalne - czasem wiecej czasem mniej. Z moich obserwacji - niezaleznie od amunicji. Moze inni maja inne obserwacje ???

Ja absolutnie nie smaruje iglicy - wlasnie z powodu zanieczyszczen. Miedzy iglica a kanalem iglicy sa bardzo male tolerancje - jak naoliwisz iglice albo kanal to syf sie bedzie zbieral i kleil do smaru/oleju - szybciej przestanie to chodzic.
W klockach tez zawsze wymieniam "lozysko iglicy" (funkcjonuje tez nazwa - "kapturki sprezyny iglicy"na tzw "Maritime") pozwala to strzelac pod woda, ale co wazniejsze daje wieksza tolerancje na brod.

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 11, 2018, 04:44:25 pm »
Tu ewidentnie większy kawałek mosiądzu zaklinował się między iglicą a otworem przez który wystaje z zamka.

Minimalnie ją nasmarowalem. Następnym razem podczas czyszczenia rozbiórka i przetrwania kanał i iglice do sucha.