Autor Wątek: Kalendarz na 2018 :)  (Przeczytany 5987 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Eustachy

• Gość
Kalendarz na 2018 :)
« dnia: Kwiecień 30, 2017, 02:39:15 pm »
Jest jeszcze trochę czasu, wiec najwyższa kurna pora, żeby zacząć gromadzić fotki do kalendarza forumowego.

Mechanizm jest prosty. Wrzucacie tu swoje fotki , (które macie oczywiście w zapasie w wysokiej rozdzielczości) i w grudniu  ogół wybiera :)

Fotki dajemy za free.  Każdy płaci za swój kalendarz :) . Koszt wydruku na allegro to około 25 PLN/szt.

http://allegro.pl/1-x-foto-kalendarz-a3-13-kart-kalendarz-scienny-i6619122842.html

Oczywiście logo forum "Kolekcja 061" obowiązkowa :)

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
Odp: Kalendarz na 2018 :)
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 01, 2017, 05:18:31 pm »
Ja to niestety fotkami się nie pochwalę bo nie umiem robić takich, które nadają się do kalendarza :(

Wybór kalendarza ustaliłbym na przełom listopad/grudzień, tak aby na początku grudnia zakończyć wybór, dokonać zakupu na allegro i przed świętami cieszyć się nowym kalendarzem.

Eustachy

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 01, 2017, 07:51:51 pm »
Najważniejsze jest robienie fotek z celem kalendarza :) Bo potem w grudniu będzie kiszka :)

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 10, 2017, 08:32:57 am »
Przepraszam, że wcześniej sie nie ustosunkowałem. Pomysł na kalendarze już był trochę wcześniej i trochę inny  - ale na razie jeszcze nie pora o tym rozmawiać.
Ale dzięki za propozycję - będzie jako pomysł alarmowy jak tamto nie wyjdzie

Eustachy

• Gość

061

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 21, 2017, 08:03:54 pm »
Teraz trochę jesteśmy już w dupie!
Trochę pierwotny plan nie wypalił bo ten rok był zjebany na maksa i się nie wyrobiliśmy.

Ale tak jak piszesz - trzeba coś działać!

Ja jestem ostatni dzień w kraju i najbliższe kilka miesięcy mnie nie będzie. Udało mi się pozyskać kontrakty za gramanicą - więc znowu w akcji  ;D
Dopóki będę jeszcze na terenie Unii to jakiś internet z telefonu tam będzie - później będę musiał dopiero ogarnąć. Tak że kilka dni może być przerwy w łączności  >:(

Dam znać iRQ i on to po pilotuje - decydujący głos co do formy i kształtu będzie zależał od niego !
Jak tylko będzie mógł to odpisze w tym temacie !

Dzięki Eustachy za trzymanie ręki na pulsie !!

Okruch

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 21, 2017, 10:01:33 pm »
W razie czego walcie do Wujka Duncana  - On ma masę dobrego towaru na kalendarze :)

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 21, 2017, 11:06:31 pm »
Ja to niestety fotkami się nie pochwalę bo nie umiem robić takich, które nadają się do kalendarza :(

Całę szczęście, wyobraźcie sobie kalendarz z Larpakiem saute w różnych pozach, choćby z i bronią :-\

Poza tym pomysł jest zajebisty tyle że warto by było zrobić to naprawde profesjonalnie i może nawet sprzedać parę sztuk i dofinansować z tego jakiś szczytny cel: wódę albo pooldancerkę na zlot  ;D
vz.58, NEA15 PDW 7,62x39, CZ P10C FDE, Taurus PT809E

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 22, 2017, 07:15:31 am »
Martwi mnie to, że Ty sobie to wyobrażasz...

Oblecha...

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 22, 2017, 07:17:08 am »
Nie wyobrażam na szczęście. Toć bym raka dostał.

LARPAK

• Kolekcja 061
  • Hero Member
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 22, 2017, 07:42:44 am »
Aby wpaść na taki pomysł musiałeś sobie to wyobrazić.

Oblech...

Szwajcar

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 22, 2017, 08:19:15 am »
Stąpasz po niebezpiecznym gruncie z takim ciągiem przyczynowo skutkowym. Bo zaraz ktoś Ci wypomni ile ty zwyrolstw musiałeś sobie wyobrazić jak pisałeś o nich na forum.

Dlatego apeluję: Larpaku nie idź tą drogą!

Przyznaję się do porażki!
Kończmy ten niepotrzebny ot.
LARPAK[col
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2017, 08:31:52 am wysłana przez Szwajcar »

iRQ11

• Kolekcja 061
  • Full Member
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 24, 2017, 08:01:34 am »
Moja propozycja zdjęć do kalendarza:
1.

2.

3.

4.

Duncan McLain

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 24, 2017, 08:19:49 pm »
Dobra, to kilka uwag, do pomysłu:

1. Uważałbym na firmy z allegro, chyba że macie je sprawdzone. Z drukiem jest tak, że jakość kolorów zależy zarówno od projektu, jak i od kalibracji maszyny i to samo zdjęcie może na różnych maszynach inaczej wyjść. Z doświadczenia (niestety) wiem, że najtaniej nie oznacza najlepiej, bo goście lecą na maszynie ile wlezie, żeby zbić koszty i projekty nie są sprawdzane tylko jak dostaną, tak wrzucają.
Drukarnia godna polecenia to chromadruk
tu macie ofertę:
https://chroma.pl/druk/kalendarzespiralowane/a3/kreda-blysk-170-g_kreda-blysk-300-g/standard/okladka-44-srodek-44/1354603
Robiłem u nich już trzy kalendarze dla wojska a najprawdopodobniej na tym się nie skończy i zawsze były dobre kolory. Mają bardzo dobry dział kontaktu z klientem.

2. Wszystkie zdjęcia, które chcecie użyć, muszą być w palecie CMYK, w rozdzielczości najlepiej 350DPI i najlepiej wrzucone na jakiś upload, wetransfer albo coś innego i stamtąd ściągnięte, przez kogoś, kto Wam złoży kalendarz. Foty, które tu wrzucacie mogą mieć wyłącznie wartość poglądową, co więcej większość stron lubi zmniejszać ich wagę więc już na starcie mają straty w rozdzielczości i jakości.

3. Grudzień to już za późno na robienie kalendarza - większość ludzi wtedy właśnie sobie przypomina "o, cholera, może zrobilibyśmy kalendarz" i drukarnie są zapchane po wlew. Więc im szybciej złożycie zdjęcia, tym lepiej. Na przyszły rok sugeruję zacząć składać w październiku.

4. Przy doborze zdjęć od razu wywalcie te robione telefonami i aparatami typu małpka. Nie obrabiajcie ich tez w picassie ani jakichś dziwnych aplikacjach telefonicznych. Będziecie mieli cholerne straty na jakości.

iRQ11

• Kolekcja 061
  • Full Member
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 24, 2017, 09:55:29 pm »
Dzięki @Duncan McLain za cenne rady.

Czy Ty byłbyś w stanie podesłać jakąś fotkę?
Jak robiłeś kalendarze dla wojska to może masz jakieś ciekawe foto?